Seriff: Megakadályoztunk egy újabb merényletkísérletet Donald Trump ellen

Vádat emeltek egy férfi ellen, akit szombaton Donald Trump republikánus elnökjelölt kaliforniai nagygyűlésének közelében egy biztonsági ellenőrző ponton tartóztattak le, miután töltött lőfegyvereket, több útlevelet és egy hamis rendszámtáblát találtak nála – közölte vasárnap a helyi seriff.

Chad Bianco Riverside megye seriffje azt mondja, úgy véli, hogy az ő hivatala megállított egy merényletkísérletet, bár elismerte, hogy ez „spekuláció”. A gyanúsítottat szombaton óvadék ellenében szabadon engedték, a börtön nyilvántartása szerint.

Egy szövetségi tisztviselő szerint szövetségi nyomozás folyik az ügyben.

„Amit tudunk, az az, hogy több különböző névre szóló útlevéllel, egy nem regisztrált, hamis rendszámú járművel és töltött lőfegyverekkel jelent meg”

– mondta a seriff egy sajtótájékoztatón. 

„Őszintén hiszem, hogy megakadályoztunk egy újabb merényletkísérletet”.

A 49 éves férfit, akit Vem Miller Las Vegas-i lakosként azonosítottak, helyi idő szerint szombaton délután 5 óra körül állították meg a seriff helyettesei egy fekete terepjáróban, és incidens nélkül őrizetbe vették – közölte a seriff hivatala. Trump még nem lépett a színpadra az őrizetbe vétel idején.

Millert szombaton 5000 dolláros óvadék ellenében szabadon engedték, miután töltött lőfegyver és nagy kapacitású tár birtoklásával vádolták meg.

Figyelmeztette Donald Trumpot a hírszerzés: Irán meg akarja ölni őt

Közleményt adott ki a republikánus elnökjelölt kampánystábja.

„Az incidens nem befolyásolta Trump volt elnök vagy a rendezvény résztvevőinek biztonságát” 

– áll a seriff hivatalának közleményében.

Az amerikai ügyészség Los Angeles-i irodája a honlapján vasárnap közzétett közleményében szintén az amerikai titkosszolgálatra hivatkozva azt állítja, hogy Trump nem volt veszélyben. A közlemény hozzáteszi, hogy bár szövetségi letartóztatás nem történt, a nyomozás folyamatban van.

Trump júliusban épphogy túlélt egy merényletkísérletet, amikor egy pennsylvaniai Butlerben tartott kampánygyűlésen egy merénylő lövései súrolták a fülét. Szeptemberben egy másik férfit azzal vádoltak meg, hogy megpróbált merényletet elkövetni Trump ellen, miután a Secret Service ügynökei felfedezték, hogy egy puskával bujkál Trump Palm Beach-i golfpályája közelében. 

Trump szombati gyűlésére a Coachella-völgyben került sor, amely az évente megrendezett zenei és művészeti fesztiváljáról ismert terület.

Újra felbukkant a Trump meggyilkolásával riogató iráni videó

A volt elnök, egyben repbulikánus elnökjelölt ellen az elmúlt alig három hónapban legalább két merényletet kíséreltek meg. Iránra is rávetül a gyanú.

Ide vezet a demokraták uszítása: Mit kell tudni Trump újabb merénylőjéről?

Az 58 éves Ryan Wesley Routh-ot azzal vádolják, hogy vasárnap délután megpróbálta lelőni Donald Trump volt elnököt.