Hivatalos: Amerikai katonák és egy modern rakétavédelmi üteg érkezik Izraelbe

A Pentagon szerint a THAAD rendszer telepítése, valamint az amerikai katonai személyzetből álló legénység segít megerősíteni Izrael légvédelmét az iráni példa nélküli ballisztikus rakétatámadásokat követően.

A Pentagon vasárnap megerősítette, hogy Washington egy fejlett légvédelmi üteget küld Izraelbe, hogy megvédje az országot egy várható izraeli megtorló támadásra adott iráni válaszlépés esetén, valamint amerikai katonákat, akik azt működtetnék, mivel Teherán fenyegetni látszott a térségben állomásozó amerikai csapatokat is. Egy amerikai védelmi tisztviselő szerint mintegy 100 amerikai katonát telepítenének Izraelbe a rendszer működtetésére.

Pat Ryder vezérőrnagy, a Pentagon szóvivője nyilatkozatában elmondta, hogy Lloyd Austin védelmi miniszter Joe Biden elnök utasítására engedélyezte a THAAD-üteg telepítését.

Ryder szerint a rendszer segít megerősíteni Izrael légvédelmét, miután Irán áprilisban és októberben rakétatámadásokat intézett Izrael ellen.

„Ez az intézkedés aláhúzza az Egyesült Államok rendíthetetlen elkötelezettségét Izrael védelme és az Izraelben élő amerikaiak védelme mellett az Irán által elkövetett további ballisztikus rakétatámadásokkal szemben” – mondta Ryder.

A THAAD a Patriot rendszer kiegészítő rendszerének tekinthető, de szélesebb területet képes védeni, és 150-200 kilométeres távolságban lévő célpontokat is képes eltalálni.

Minden egyes üteg hat teherautóra szerelt indítóállványból, 48 elfogóegységből, rádió- és radarberendezésből áll, és működtetéséhez 95 katona szükséges.

Amerika és az arab államok titkos tárgyalásokat kezdeményeztek Iránnal

Izrael nélkül próbálnak tető alá hozni egy átfogó tűzszünetet.

Irán vasárnap kijelentette, hogy „nincsenek vörös vonalak” a védekezés tekintetében, miután Izrael állítólag leszűkítettei azon célpontok listáját, amelyeket megtorlásként támadhatna Irán két héttel ezelőtti, egyoldalú agressziója miatt.

Abbász Aragcsi iráni külügyminiszter a közösségi médiában közzétett bejegyzésében közvetve megfenyegette az Izraelben potenciálisan komplex rakétavédelmi rendszert működtető amerikai erőket is.

„Az Egyesült Államok rekordmennyiségű fegyvert szállít Izraelnek”

– sopánkodott Aragcsi az X-en. „Most katonáinak életét is kockára teszi azzal, hogy amerikai rakétarendszerek működtetésére telepíti őket Izraelben”.

„Miközben az elmúlt napokban óriási erőfeszítéseket tettünk, hogy megfékezzük egy totális háború kitörését a térségünkben, világosan kimondom, hogy nincsenek vörös vonalak népünk és érdekeink védelmében”

– tette hozzá az iráni iszlamista rezsim külügyminisztere.

Aragcsi, aki segített elérni Irán 2015-ös nukleáris megállapodását a világhatalmakkal, látszólag eloszlatta azokat a feltételezéseket, hogy Teherán további válaszlépés nélkül hagyna egy izraeli csapást. Irán nem válaszolt izraeli megtorló csapásra áprilisban, napokkal azután, hogy az Iszlám Köztársaság először intézett közvetlen támadást a zsidó állam ellen és mintegy 400 rakétát lőtt ki Izrael felé.

Axios: Washington hamarosan rábólint az Irán elleni izraeli megtorlócsapásra

A jelenlegi izraeli tervek még mindig kicsit agresszívebbek, mint amennyire a Fehér Ház szeretné, mondta egy magas rangú izraeli tisztviselő.

Az izraeli média arról számolt be, hogy Izrael szorosan egyeztet a Fehér Házzal az Irán legutóbbi támadására adott megtorlásról.

Joe Biden amerikai elnök ellenezte, hogy Izrael csapást mérjen Irán nukleáris létesítményeire vagy olajiparára.

Közben az NBC szombaton arról számolt be, hogy amerikai tisztviselők szerint Izrael leszűkítette az iráni támadásra adott esetleges megtorlás célpontjait, és a katonai és energetikai infrastruktúrát célozná meg.

A csatorna szerint nincs arra utaló jel, hogy Izrael nukleáris létesítményeket célozna meg, vagy merényleteket hajtana végre Iránban.

Amerikai tisztviselőkre hivatkozva a jelentés hozzátette, hogy Izrael még nem hozta meg végleges döntését arról, hogyan és mikor fog cselekedni.

Middle East Eye: Moszad ügynök lehet a Libanonban „eltűnt” iráni tábornok

A Sky News Arabia információi szerint Eszmail Gháni dandártábornok szívrohamot kapott a kihallgatása közben.