A gázai halálos áldozatok 80%-a a terroristák és családtagjaik közül került ki

Izrael becslései szerint 2023. október 7. óta 17 000 Hamász-harcos halt meg a Gázai övezetben.

A Hamász titokban elismerte, hogy az egy éve tartó gázai háborúban megölt palesztinok 80 százaléka a Hamász tagja vagy családtagja volt – jelentette vasárnap az izraeli 12-es csatorna.

A 12-es csatorna beszámolójára azután került sor, mert a nemzetközi média nagy része továbbra is a Hamász által nem ellenőrzött áldozati adatokat használja, amelyek nem tesznek különbséget a harcosok és a civilek között, és amelyeket statisztikusok korábban megkérdőjeleztek.

A Hamász vezette gázai egészségügyi minisztérium szerint több mint 41 ezer palesztin halt meg a háborúban.

Amerikai szakértő: Izrael új mércét állított fel a városi hadviselésben

John Spencer szerint az IDF több óvintézkedést tett a civil áldozatok megelőzésére, mint bármelyik hadsereg a történelem során.

Izrael korábban 17 ezerre becsülte a Gázai övezetben megölt harcosok számát.  

Az ENSZ múlt hónapban kiadott jelentése, amely a gázai egészségügyi minisztérium nem ellenőrzött adatait használta fel, arra a következtetésre jutott, hogy a gázai halálos áldozatok 51,3%-a nő és gyermek volt.

Az év elején egy statisztikai szakértő azt mondta, hogy a Hamász állítása, miszerint az áldozatok 70%-a nő és gyermek volt, „statisztikailag lehetetlen” és „egyáltalán nem megbízható”. (Erről itt írtunk bővebben)

Adattudós: Valami nagyon nem stimmel a Hamász által közölt számokkal

Abraham Wyner szerint a háború kezdete óta közölt adatok azt mutatják, hogy a hivatalos civil halálos áldozatok száma „statisztikailag lehetetlen”.