Az izraeli hírszerzés szerint a túszok fele még életben van

A miniszterelnök a Knesszet külügyi és védelmi bizottsága elé terjesztette azt a tervet, hogy Izrael felügyelje a humanitárius segélyek elosztását a Gázai övezetben, hogy megakadályozza a Hamász uralmának fenntartását.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök vasárnap azt mondta, hogy a hírszerzés szerint a Hamász által Gázában fogva tartott 101 túsznak legalább a fele még életben van. A miniszterelnök a Knesszet külügyi és védelmi bizottsága előtt beszélt, ahol az északi országrészben kialakult helyzetről is tájékoztatta a törvényhozókat.   

A miniszterelnöknek szeptember elején bemutattak egy jelentést, amelyet az IDF nyugalmazott tábornokai készítettek, és amely arra figyelmeztetett, hogy amíg a Hamász irányítja a segélyek elosztását, addig nem lehet legyőzni. Az eredetileg Giora Eiland által kidolgozott terv, aki az Izraeli Nemzetbiztonsági Tanács vezetőjeként is szolgált, azt írta elő, hogy az övezetben a Netzarim folyosótól északra fekvő területet, beleértve Gáza városát is, zárt katonai zónává kell nyilvánítani, és a becslések szerint 300 000 lakost az IDF humanitárius útvonalain keresztül biztonságos övezetekbe kell szállítani egy meghatározott időn, körülbelül egy héten belül. 

Az IDF ezután ostrom alá veszi a katonai övezetet, ahol csak a Hamász terroristái maradnak, és arra kényszeríti őket, hogy adják meg magukat, vagy harcban haljanak meg.

Eiland, aki televíziós interjúkban javasolta a tervet, azt mondta, hogy ez összhangban lenne a nemzetközi hadijoggal. 

A pápa szerint a túszok kiszabadításáért harcoló Izrael nem akar békét

Kritizálta Donald Trumpot és Kamala Harrist is, azt állítva, hogy mindkét jelölt politikája „az élet ellen irányul”.

Vasárnap a miniszterelnöki hivatal közölte, hogy az IDF utasítást kapott, hogy terjesszen a kormány elé olyan terveket, amelyekkel átveszi az ellenőrzést a humanitárius segélyek szétosztása felett. Eiland azt állította, hogy amíg a Hamász ellenőrzi a segélyeket, addig eltudja látni az erőit is, és értékesíti a fennmaradó készleteket, biztosítva a folyamatos pénzáramlást és az uralmát.  

Az Egyesült Államok nem támogatja a tervet.  

Netanjahu a Knesszet bizottsága előtt elmondta, hogy a túszok visszaszerzésére irányuló erőfeszítések folyamatban vannak. „A Hamász hajlandóságát a túszok szabadon bocsátására két ellentétes erő befolyásolja: az a katonai és diplomáciai nyomás, amelyet mi gyakorolunk rá, és az a nyomás, amelyet ránk gyakorolnak”. 

A miniszterelnök nem zárta ki a túszokért és eltűnt állampolgárokért felelős izraeli megbízott, Gal Hirsch által előterjesztett javaslatot sem, aki szerint Szinvárnak a terrorcsoport más vezetőivel együtt biztonságos kijutást kellene garantálni a Gázai övezetből, cserébe a háború befejezéséért, a Hamász terroristáinak megadásáért és a túszok visszaszolgáltatásáért. 

Itt az új terv: Izrael megkímélné Szinvár életét a túszokért cserébe

Egy titkos alternatív terv látott napvilágot a túszmegállapodásra vonatkozóan.

Netanjahu azt mondta, hogy az IDF gázai katonai uralma helyett más megoldást részesítene előnyben, de nem vetette el az ötletet, mondván, hogy a korábbi kísérletek, amelyek a gázai klánok bevonására irányultak a polgári uralom átvételére, kudarcot vallottak, és jelenleg nincs más javaslat a kérdés megoldására. 

Véleménye szerint a Palesztin Nemzeti Felszabadítási Mozgalom (Fatah) Izraellel kapcsolatos álláspontja semmivel sem jobb, mint a Hamászé.

Bár kijelentette, hogy ellenzi a területek annektálását, ragaszkodott ahhoz, hogy a katonai ellenőrzést a határhoz közeli területen kell fenntartani. 

Netanjahu elmondta, hogy szerinte a Nemzetközi Büntetőbíróság hamarosan elfogatóparancsot ad ki ellene és Joáv Gallant védelmi miniszter ellen. Ahogy arról lapunk is beszámolt, hónapokkal ezelőtt Karim Khan főügyész elfogatóparancsot kért az izraeli vezetők és Jahja Szinvár Hamász-vezér ellen. 

Gadi Taub: A Hamász hasznos idiótái

A legtöbb izraeli számára most nem az a kérdés, hogy ki a felelős a katasztrófáért, hanem az, hogy ki vezethet minket a győzelemre. Vélemény.