Az ENSZ szerint mentelmi joga van a Hamász-mészárlásban résztvevő munkatársainak

Egy amerikai bírósághoz benyújtott hivatalos dokumentumban az ENSZ az amerikai igazságügyi minisztérium támogatásával azt állította, hogy az október 7-i mészárlásban részt vevő UNRWA-alkalmazottak mentességet élveznek az izraeli jogi eljárás alól – jelentette szombat este a 12-es izraeli hírcsatorna. 

A dokumentum szerint a mészárlásban részt vevő UNRWA-alkalmazottak mentelmi joguk miatt védve vannak a büntetőeljárás alól. 

„Mivel az ENSZ ebben az esetben nem mondott le a mentelmi jogról, az UNRWA [tagjai] továbbra is abszolút mentességet élveznek a büntetőeljárás alól, és a keresetet el kell utasítani” – áll az ENSZ válaszában.

Az amerikai igazságügyi minisztérium is csatlakozott ehhez az állásponthoz. 

„Mivel az ENSZ nem mondott le a mentelmi jogáról ebben az ügyben, a hozzá tartozó UNRWA teljes mentelmi joga fennmarad, és az UNRWA elleni pert tárgyi joghatóság hiányában el kell utasítani”.

A 12-es csatorna megjegyezte, hogy mindez jelentős jogi akadályt jelent a mészárlás áldozatai és családjaik számára, akiknek be kell bizonyítaniuk, hogy az UNRWA alkalmazottait védő mentelmi jogot meg kell vonni. 

Ahogy arról lapunk is beszámolt, az UNRWA számos alkalmazottját gyilkossággal, emberrablással és túszejtéssel vádolják október 7-én.

Ditza Heimant, akit az október 7-i Hamász-támadások során túszul ejtettek, 53 napig tartotta fogva az UNRWA egyik tanára. Elmondása szerint a körülményei szörnyűek voltak, minimális élelemmel és alapvető gyógyszerekhez való hozzáféréssel, annak ellenére, hogy egészségügyi problémái voltak, beleértve a cukorbetegséget és a pajzsmirigyproblémákat.

Beismerte az ENSZ: Kilenc munkatársuk vett részt az október 7-i mészárlásban

Az UNRWA hivatalosan is új mélypontra süllyedt, és itt az ideje, hogy a világ lássa az igazi arcukat – mondta az egyik izraeli szóvivő.

Heiman arról is beszámolt, hogy látta az UNRWA logóját jegyzetfüzeteken, uzsonnacsomagokon és más tárgyakon is a fogsága alatt. Megkérdezte az őt fogva tartó UNRWA alkalmazottat, hogy tanár-e, és ő megerősítette neki, hogy az. 

Azt is megosztotta, hogy naponta csak egyszer evett, és olyan uzsonnát kapott, amelynek csomagolásán az UNRWA logója volt feltüntetve, és az volt ráírva, hogy „nem eladó”, mivel azt iskolások gyerekeknek szánták.

Az UNRWA alkalmazottai az ENSZ-hez való tartozásuk miatt elméletben mentesülnek a büntetőeljárás alól, ami jelentős jogi kihívásokat jelent az igazságszolgáltatást kereső áldozatok számára.

Ezt a mentességet széles körben bírálták, különösen azon vádak miatt, amelyek szerint az UNRWA közvetve támogatta a Hamászt azáltal, hogy a csoporthoz kapcsolódó személyeket alkalmazott, és elősegítette annak működését.

„Mi nem vagyunk állam, nincs biztonsági rendszerünk, hogy az emberek után nyomozzanak. Ha valaki érintett, azonnal kirúgjuk” – mondta Adnan Abu Haszna, az UNRWA szóvivője. „Gázában van egy problémánk. Nincs rend. Az emberek humanitárius segélyt vesznek át. Ha van bizonyíték arra, hogy az UNRWA munkatársai részt vettek benne, akkor kirúgjuk őket, mert ellenezzük ezt”.”

Október 7-i támadást méltatja a palesztinokat segítő ENSZ-szervezet 3 000 tanára

Az UNRWA egyik tanára arra buzdította a gázai civileket, hogy ne törődjenek a figyelmeztetéssel, hogy menjenek el a veszély elől, hanem inkább szolgáljanak emberi pajzsként.

Amikor a 12-es csatorna arról kérdezte, hogy a Nova zenei fesztiválon túszul ejtett és 59 nap után halottnak nyilvánított Yonatan Samerano meggyilkolását videóra vevő terrorista miért dolgozhatott nekik, és miért nem állt bíróság elé, Abu Haszna így válaszolt: „Mi [az UNRWA] csak a médiából halljuk, hogy ez az ember tette ezeket a dolgokat. Volt egy vizsgálóbizottság nem a mi, hanem az ENSZ nevében; ők vizsgáltak és megállapítottak bizonyos dolgokat. Ennek a személynek nincs köze ehhez”.

Ayelet Samerano, Yonatan édesanyja Svájcba utazott, és az augusztus 1-jei svájci ünnepségek során szembesítette az UNRWA vezetőjét, Philippe Lazzarinit. 

„Az UNRWA elrabolta a fiam testét. Hol van, Lazzarini úr?” – kiabálta, válaszokat követelve és fia testének visszaadását.

„Vissza akarom kapni a fiamat!”

Áprilisban Lazzarini megpróbált Gázába látogatni, de az izraeli hatóságok megakadályozták, arra hivatkozva, hogy tagadta az UNRWA részvételét az október 7-i eseményekben. 

Akkor Lazzarini azt mondta: „Nem kaptam semmilyen bizonyítékot, amely alátámasztaná Izrael állításait, és ez nem az első alkalom”.

Ilyet kitalálni sem lehet: A Hamász vezetője ENSZ-iskola tanára volt

Az UNRWA korruptságáról és romlottságáról még mindig lehet újabb információkkal szolgálni.