Iráni trónörökös: A Nyugat legjobb hadserege az iráni nép

Reza Pahlavi, Irán amerikai száműzetésben élő trónörököse az izraeli Arutz7 hírportálnak beszélt a washingtoni Israel-American Council csúcstalálkozján arról, hogy a világnak különbséget kell tennie az iráni nép és az iráni rezsim között.

„A paradigmaváltásra van szükség, és úgy gondolom, hogy néhány kulcsfontosságú kormánynak – beleértve az Egyesült Államokat is – meg kell értenie, hogy bár a rezsim továbbra is ellenség, az iráni nép a partnerük” – fogalmazott.

„Az iráni nép barátságra és szívélyes kapcsolatokra törekszik a szomszédokkal.

Irán és a zsidók közötti kapcsolat bibliai – Kurus perzsa király volt az, aki felszabadította a zsidó rabszolgákat Babilonban, és segített nekik újjáépíteni a jeruzsálemi Szentélyt. Irán menedéket adott a Hitler elől menekülő zsidóknak is.

Természetes identitástudatunkba ágyazódott, hogy ünnepeljük a vallási csoportok etnikai sokszínűségét, a keresztényektől a zoroasztriánusokon át a zsidókig, szemben a rendszerrel, amely kategorikusan ellenez mindent, ami más mint az iszlám”.

A jelenlegi konfliktussal kapcsolatban Reza megjegyezte, hogy a nép lehet az a megoldás, amelyre a világ már régóta vár.

„A legjobb hadsereg maga az iráni nép. Mindössze extra támogatásra van szükségük, hogy jobban meg tudják szervezni a sztrájkjaikat, a tüntetéseiket, és képesek legyenek olyan támogatásra támaszkodni, mint amilyennek a hidegháború vége felé lehettünk tanúi.

Az irániak már régóta kérik a külvilág, különösen a nyugati világ támogatását.

A legjobb válasz nem a háború – az irániak készen állnak a harcra, de egyedül nem képesek rá.”

Reza szilárd álláspontja szerintnincs szükség külső támadásokra Irán ellen: „Hazafiként, nacionalistaként nem fogadhatok el semmiféle katonai beavatkozást az országom ellen.

Szerintem van sokkal jobb megoldás – ez a rezsim magától a néptől fél. Ezért csapnak le az emberekre, ezért lövöldöznek a gyerekeinkre, de ha látnák, hogy az irániakat támogatja a külvilág, akkor kétszer is meggondolnák mit tesznek”.

Reza felszólította a világ többi vezetőjét, hogy szavakon túl cselekedetekre is szükség van: „Az elmúlt 100 évben tanúi lehettünk annak, hogy a szabad világ győzedelmeskedett néhány nagy konfliktusban. Az első alkalom a második világháború volt, a második a hidegháború. Akkor is erős vezetők voltak, és most is erős vezetőkre van szükségünk, és mindenkinek ki kell vennie a részét a feladatból.”

Az iráni trónörökös részvétét fejezte ki a terroristák áldozatainak családjánál

Reza Pahlavi és felesége ellátogatott a Siratófalhoz, a Jád Vásembe és kondoleált a múlt heti terrorista támadás áldozatainak hozzátartozóinál.