Veszélybe került Izrael világelsősége a kamikaze drónok terén?

Egy új tanulmány szerint Izrael az elmúlt 28 évben a világ első számú beszállítója volt az öngyilkos/kamikaze drónok (angolul loitering munition) terén.

A Center for a New American Security (CNAS) szeptember 10-én tette közzé a Drone Proliferation Dataset című tanulmányát, amely a katonai célú légi drónok globális üzleteit követi nyomon.

Egy új tanulmány szerint az elmúlt 28 évben Izrael volt a világ első számú beszállítója a kamikaze drónok terén.

Az 1995-2023 közötti időszakban Izrael 22 drónüzlettel állt az élen. Ezt követte Irán (17), az Egyesült Államok (6) és Lengyelország (4).

„Annak ellenére, hogy a technológiát az 1980-as évek végén vezették be, a kamikaze drónok csak azt követően váltak jelentős nemzetközi érdeklődésre számot tartóvá, hogy Azerbajdzsán sikeresen alkalmazta ezeket a fegyvereket a 2020-as hegyi-karabahi háborúban” – jegyezte meg a jelentés szerzője, Molly Campbell, a CNAS védelmi programjának kutatási asszisztense.

A jelentés megjegyezte, hogy a kamikaze drónok várhatóan „jelentős szerepet” fognak játszani a jövőbeli háborúkban; „a [kamikaze drónok] értékesítése egyre nő és valószínűleg ez folytatódni fog”.

Made in Germany: Német alkatrészekből épített drón zuhant le Izraelben

A felső-galileai Gonen kibucnál csapódott be a nyugati alkatrészekből álló Hezbollah-drón.

Bár Izrael az ilyen drónok vezető szállítója, nem biztos, hogy meg fogja tartani ezt a pozícióját.

„A drónpiac izraeli és amerikai dominanciájának napjai már régen elmúltak. Kína, Törökország és Irán olcsó katonai drónokat fejlesztett ki, és hajlandó eladni azokat az érdeklődő vevőknek” – jegyezte meg a jelentés.

Törökország vezeti a felfegyverzett drónokat eladó országok csoportját, 1995-2023 között 47 üzletet kötött.

„2022-ben hat új ország szerzett be katonai drónokat, amelyek mindegyike Törökországból származó felfegyverzett Bayraktar TB2 drón volt”

– írja a CNAS. 

A listán Törökországot Kína (34), az Egyesült Államok (12) és Irán (8) követi.

Irán olyan autoriter rezsimeknek, mint Oroszország és Tádzsikisztán, valamint a Hezbollah, a húszik és a palesztin Iszlám Dzsihád terrorista csoportoknak szállítja drónjait.

A jelentés a vizsgált időszakban (1995-2023) összesen 633 drón-eladást azonosított.

Izraeli drónokat vehet az egyik legizraelellenesebb európai ország

Képmutatás a köbön.