Dübörög az izraeli hadiipar: Jövőre érkezik az új lézerfegyver

A haifai székhelyű Rafael Advanced Defense Systems 2023 második negyedévére vonatkozóan az értékesítés és a megrendelések jelentős emelkedéséről számolt be.

Az izraeli védelmi cég eladásai 25%-os növekedést értek el az előző év azonos időszakához képest.

A vállalat beérkezett megrendelései még drámaibb emelkedést mutatnak, 65%-kal nőttek második negyedévben, szemben az előző év azonos negyedévével. 

Yoav Har-Even, a Rafael vezérigazgatója betekintést nyújtott a vállalat növekedési stratégiájába: „Az év eleje óta több mint 1100 alkalmazottat vettünk fel. Tevékenységünk egyharmadát a fejlesztés teszi ki, óriási energiát fektetünk a jövő meghatározásába” – mondta.

A Har-Even által kiemelt egyik legfontosabb fejlesztés a Magen Or lézer alapú légvédelmi rendszer.

„A Magen Or várhatóan jövőre áll hadrendbe”

mondta.  „A Magen Or csak egyike azoknak a fejlesztéseknek, amelyek szép ütemben haladnak előre, és globális technológiai áttörést jelentenek”.

Miközben a cég Izraelbe irányuló értékesítésének aránya az első és a második negyedév között kissé (5%) csökkent, a nyugati félteke országaiba irányuló értékesítésben jelentős növekedés volt tapasztalható. Az amerikai kontinens piaci részesedése az első negyedévi 3%-ról a második negyedévben 8%-ra ugrott, amit Argentína Spike LR2 páncéltörő rakéták vásárlása iránti érdeklődése tornázott fel

Lézerkupolával vinné csődbe az ellenségeit Izrael

„A lézerrendszerrel az ellenség több tízezer dollárt kénytelen befektetni, mi pedig mindössze két dollárnyi áramot” – büszkélkedett Naftali Bennett miniszterelnök.

„A Spike-kal 41 országban vagyunk jelent” – magyarázta Har-Even.

A Spike vállról indítható páncéltörő rakéták a rövid hatótávolságú TACT modelltől a nagy hatótávolságú NLOS Tamuzig terjed, amely szárazföldi, légi vagy tengeri platformokról is bevethető.

A vállalat 2023 első félévére vonatkozó pénzügyi eredményei is hasonlóan lenyűgözőek. A Rafael 364 millió sékel (100,1 millió dollár) nettó nyereségről számolt be, ami 132 millió sékel (36,3 millió dollár) növekedést jelent a három hónappal korábbihoz képest. A féléves időszak teljes árbevétele elérte a 7,8 milliárd sékelt (2,15 milliárd dollár), ami 28%-os növekedést jelent az előző évhez képest.

A folyamatban lévő Vaskardok művelet megnövelte a Rafael termékei iránti keresletet, más izraeli védelmi vállalatok termékeivel együtt. Ez a fokozott kitettség azonban kihívásokat is teremtett, beleértve az ellenség által végzett mérnöki visszafejtéses tevékenységeket.

Ezekkel az aggodalmakkal kapcsolatban Har-Even elmondta: „Rutinos időkben könnyebb védekezni a visszafejtés ellen, mivel az eszközök védett helyeken vannak, és nem engedik, hogy az ellenség hozzáférjen hozzájuk. Háborús időkben vannak olyan eszközök és képességek, amelyek védtelenek.”

Israel Hayom: Nem érkeznek az amerikai fegyverek, Izrael saját gyártásba kezd

Megszületett a döntés, miután Izrael levonta a háború legfontosabb tanulságát. Mutatjuk a részleteket!