Elkezdték listázni a zsidókat az olasz kommunisták

Bár az Új Kommunista Párt marginális csoportnak számít, feketelistája, amelyre zsidók és Izrael támogatói kerültek fel, országos figyelmet és széles körű elítélést váltott ki.

Az olaszországi Új Kommunista Párt nemrégiben egy feketelistát tett közzé olasz zsidókról, köztük a politika, a média és az üzleti élet ismert szereplőiről, „cionista ügynököknek” minősítve őket, akiket „el kell ítélni és harcolni” kell ellenük Izrael támogatása miatt – írja a JNS.

A lista, amelynek címe: „Cionista szervezetek és ügynökök Olaszországban”, több mint 150 nevet tartalmaz, kategóriákba rendezve. A neveket különböző gazdasági ágazatok, például a pénzügyi, ipari, technológiai és katonai szektorok vállalatai szerint kategorizálták.

A lista olyan kategóriákban is megnevezett magánszemélyeket, mint „a politikai pártokban dolgozó cionisták vagy az Izrael cionista állam támogatásában aktívan részt vevő szervezetek képviselői”, valamint „a média és a kultúra területén tevékenykedő cionisták, akik támogatják vagy népszerűsítik a cionista államot Olaszországban”.

Az antiszemitizmus és anticionizmus, mint politikai kommunikációs ütőkártya

Az antiszemitizmus és antijudaizmus gyökerei a múltnak mélységes mély kútjából táplálkoznak.

A listán olyan prominens személyek szerepelnek, mint Ester Mieli szenátor, volt újságíró és jelenlegi politikus, Luigi Mattiolo egykori, Izraelbe akkreditált olasz nagykövet, Riccardo Pacifici, a Római Zsidó Hitközség volt elnöke, valamint Maurizio Molinari és Emanuela Dviri újságírók.

Az Új Kommunista Párt marginális erőnek számít, de feketelistája széles körű figyelmet és felháborodást váltott ki a politikusok és a média részéről.

A jobboldali Olaszország Fivérei elítélte a listát.

Ignazio La Russa, a szenátus elnöke, az Olaszország Fivérei egyik alapítója így nyilatkozott: „Nagyon súlyosnak tartom, hogy az Új Kommunista Párt a honlapján politikusok, újságírók és vállalkozók nevét tette közzé, akik »bűnösök« Izrael támogatásában. Ez súlyos és elfogadhatatlan támadás a szólásszabadság ellen, és aggasztó fenyegetés az érintettek biztonságára nézve” – mondta, és »egyhangú elítélésre« szólított fel.

Firenzei zsidó vezető: Ez egy civilizációs háború

Katonák vigyáznak Marco Carrai-ra, aki a háború kezdete óta az olasz szélsőbaloldal célkeresztjében van.

A balközép Demokrata Párt is csatlakozott a lista elítéléséhez, és parlamenti vizsgálatot követelt.

„Ezekben az órákban egy magát Új Olasz Kommunista Pártnak nevező antiszemita csoport delíriumos nyilatkozata kering, amely egy listát állított össze olyan személyekről, egyesületekről, szervezetekről és vállalatokról, akiket bojkottálni kell az Izraellel és a zsidó világgal való kapcsolataik miatt. Ez a sokadik epizód az antiszemita cselekmények hosszú sorában” – áll a Demokrata Párt közleményében.

A római zsidó közösség szintén elítélte a listát, és úgy jellemezte: a lista elkészítése a sokadik eset a „feltámadó antiszemitizmusra utaló cselekedetek sorában. Egyre magasabb a fenyegetés szintje”.

Az Új Kommunista Párt saját bevallása szerint megtorlásnak szánta a listát, Gabriele Rubini, egy korábbi félprofi rögbijátékos, szakács és televíziós műsorvezető elleni „rágalomhadjáratért”, aki október 7. óta számos antiszemita és Izrael-ellenes megjegyzést tett közzé a közösségi médiában. Egy olasz bíróság nemrégiben kötelezte Rubinit, hogy távolítsa el a zsidók és Izrael elleni uszító bejegyzéseket, és fizessen bírságot minden olyan posztért, amelyet nem törölt.

Rubinit májusban hat támadó megverte a háza előtt. A műsorvezető a támadásért a „cionista zsidókat” okolta.

Az antiszemitizmus egyre erősödik Olaszországban. Egyebek mellett botlatóköveket rongálnak meg rendszeresen és megzavarják azokat a rendezvényeket, ahol izraeliek is megjelennek.

Meloni kiakadt a pártjában lévő fasisztákra

Az olasz miniszterelnök élesen elhatárolódott és megrótta pártja ifjúsági szárnyában tevékenykedő fasisztákat.