Meloni kiakadt a pártjában lévő fasisztákra

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök elmarasztalta pártja, az Olaszország Fivérei ifjúsági szárnyát, miután olyan videók láttak napvilágot, amelyeken fiatalok a fasizmust dicsőítik.

„Már több tucatszor elmondtam és elismételtem, de talán meg kell ismételnem: Az Olaszország Fivérei pártban nincs helye rasszista vagy antiszemita álláspontoknak, mint ahogy nincs helye az 1900-as évek totalitarizmusának nosztalgiázásának, vagy bármilyen más ostoba folklór bemutatásának sem”

– mondta Meloni a jelentés szerint a pártjának írt levelében, amelyet kedden tett közzé az olasz média.

A levél azután érkezett, hogy a Fanpage online hírportál a múlt hónapban nyilvánosságra hozta a videókat. A videókon, amelyeket rejtett kamerával vett fel egy újságíró, aki az Olaszország Fivérei párt ifjúsági szárnyának aktivistájaként adta ki magát, a csoport tagjai Benito Mussolini fasiszta diktátort dicsőítik, fasiszta tisztelgést tesznek és a „Sieg Heil” náci kiáltást kiabálják.

Az Olaszország Fivérei pártot sokan, leginkább a baloldali véleményvezérek igyekeznek szélsőjobboldali pártnak beállítani, korábban számos alkalommal illeték a fasizmus vádjával, és bár igaz, hogy egyik politikusa korábban Hitlert dicsőítette, a jelölt tagságát a legutóbbi választások előtt felfüggesztették.

Meloni határozottan elítélte az olasz fasiszta rezsim zsidóellenes faji törvényeit és a demokrácia elnyomását, de kritikusai régóta azt mondják, hogy nem tett eleget azért, hogy elhatárolódjon pártja neofasiszta gyökereitől.

Az izraeli külügyminisztérium egy héttel a 2022 szeptemberében tartott olasz választások után általános nyilatkozatot adott ki, amelyben nem említette külön Melonit, hanem azt írta, hogy „Izrael gratulál az olasz népnek a választási kampány végéhez, és várakozással tekint a további együttműködés és barátság elé a felállítandó kormánnyal és az olasz néppel”.

Miután Meloni hivatalosan is megalakította az új olaszországi koalíciót, az akkori miniszterelnök, Jair Lapid gratulált neki, és azt mondta, hogy „várakozással tekint a közös munka elé, hogy erősítsük a Jeruzsálem és Róma közötti kapcsolatokat, valamint a nemzetközi színtéren, beleértve a nemzetközi szervezeteket és mindent, ami az antiszemitizmus elleni küzdelemmel kapcsolatos, Európában és a Közel-Keleten”.

Meloni nem sokkal koalíciójának megalakulása után találkozott a Zsidó Világkongresszus vezetőjével és olasz zsidó csoportokkal.

A találkozó során hangsúlyozta az olaszországi zsidó közösség „alapvető fontosságát” a nemzet és Európa számára.

Meloni október végén, a Hamász október 7-i támadását követően

Izraelbe látogatott, részvétét fejezte ki a Hamász palesztin terrorszervezet brutális támadása miatt és találkozott Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel.

„Miniszterelnök úr, örülök, hogy itt lehetek. Nagyon fontosnak éreztem, hogy személyesen eljöjjek, hogy kifejezzem az olasz kormány és az olasz nép szolidaritását, és elmondjam, hogy hihetetlen képeket láttunk a két héttel ezelőtt történtekről, melyek többet mutattak, mint egyszerűen csak egy háborút.

Olyasvalamit mutattak, hogy ki akarják törölni a zsidó embereket ebből a régióból. Ez az antiszemitizmus. Ez olyasmi, ami ellen tegnap és ma is harcolnunk kell”

– mondta Netanjahunak a találkozón.

„Megvédjük Izrael létjogosultságát, a védekezés jogát, a biztonságot a népének. És abszolút megértjük, hogy a terrorizmus ellen harcolni kell. Hisszük és úgy gondoljuk, hogy önök képesek erre a legjobb módon, mert mi mások vagyunk, mint azok a terroristák”

– tette hozzá Giorgia Meloni olasz miniszterelnök.

A zsidóknak új szövetségesekre van szükségük a 21. századi Európában

A francia zsidók azért támogatják Marine Le Pent, mert az alternatíva az antiszemita baloldal és olyanok, akik nem tudják vagy nem akarják megvédeni a zsidókat.