Rejtett kamerával készített dokumentumfilm miatt szabadkozik Giorgia Meloni

Titkos dokumentumfilm készült Giorgia Meloni olasz miniszterelnök pártja, az Olaszország Fivérei ifjúsági tagozatáról, mely azt igyekezett bemutatni, hogy a tagozat erősen fasiszta irányultságú. Meloni pártja tagad, szerintük a rejtett kamerával felvett filmrészletek kontextusából kiragadva mutatják be a helyzetet.

„Az újságírói jelentés töredékes, dekontextualizált képekre épült, amelyek magánkörnyezetben készültek” – mondta Luca Ciriani, a parlamenttel való kapcsolatokért felelős miniszter, Meloni pártjának, az Olaszország Fivéreinek a tagja.

A Fanpage olasz hírportál által a múlt héten közzétett vizsgálatban a posztfasiszta gyökerekkel rendelkező Olaszország Fivérei ifjúsági szárnya, a Nemzeti Ifjúság tagjairól Rómában készült felvételek szerepeltek.

A titokban egy, a szervezetbe beépült újságíró által felvett képeken gyakran látható, amint a pártaktivisták fasiszta tisztelgést mutatnak, a náci „Sieg Heil” üdvözletet skandálják és a „Duce” kiáltással támogatják Benito Mussolini egykori olasz diktátort.

Az egyik gyűlésen az ifjúsági párt egyik vezetője megjelenik, hogy elmagyarázza, hogyan tervezi a mozgalom az állami pénzek csalárd módon történő zsebrevágását.

„A nemzeti ifjúsági mozgalom ellen soha nem tettek feljelentést baloldali kollektívák elleni támadások miatt, és soha nem tettek ki nyilvánosan szélsőséges jelszavakat vagy fasizmusra és nácizmusra utaló transzparenseket”

– mondta Ciriani a parlamentben.

A balközép Demokrata Párt (PD) kérdését, miszerint a kormány „beavatkozik-e a fasiszta propaganda megakadályozása érdekében”, elhárította, mondván, hogy a felvételek nem feltétlenül minősülnek jogi kérdésnek.

Michela Di Biase PD-képviselő azt mondta, hogy pártját „drámaian aggasztja” a jelentés.

„A képek, amelyeket mindannyian láttunk, a szó szoros értelmében a fasizmus éltetése. Lányok és fiúk, akik azoknak a mítoszában formálódnak, akik vérrel, üldözéssel szennyezték be hazánk történelmét”

– mondta.

Eric Mamer, az Európai Bizottság szóvivője hétfőn a jelentéssel kapcsolatban kérdésre válaszolva nem említette közvetlenül Olaszországot, de elítélte a „fasiszta szimbolizmust”, mondván: „Nem tartjuk helyénvalónak, elítéljük, erkölcsileg helytelennek tartjuk”.

Bár az olasz törvények tiltják Mussolini fasizmusának védelmét – vagy igazolását -, az ilyen törvényeknek ritkán szereznek érvényt.

Meloni tizenéves korában aktivista volt az Olasz Szociális Mozgalom (MSI) ifjúsági szárnyában, amelyet Mussolini támogatói hoztak létre a második világháború után.

A rejtett kamerával készített dokumentumfilm az alábbi linkre kattintva tekinthető meg, angol felirattal:

The Meloni Youth: salutes to Mussolini and Sieg Heil, the face of Brothers of Italy’s young members

The young members of Brothers of Italy, the militants of National Youth, are praised as „the best youth” by all the party members, starting with Prime Minister Giorgia Meloni: they are the future of the party and the leadership of tomorrow. Backstair, the investigative unit of Fanpage.it, infiltrated the youth movement of Italy’s leading party with an undercover journalist.

Zsidósága miatt erőszakoltak meg egy 12 éves francia lányt

Az elkövető két tinédzser „mocskos zsidónak” szidalmazta a lányt, a nyomozók antiszemita megjegyzéseket és képeket találtak, köztük egy elégetett izraeli zászlót.