Ben Gvir zsinagógát építene a Templomhegyre

Itamar Ben Gvir izraeli nemzetbiztonsági miniszter hétfő reggel ismét kijelentette, hogy a zsidók ugyanolyan jogokkal rendelkeznek, mint a muszlimok a Templom-hegyen, és elmondta, hogy ha tehetné, zsinagógát létesítene a hegyen.

A miniszter, aki számos látogatást tett már a Templom-hegyen, hétfőn a hadsereg rádiójának azt mondta, hogy az izraeli törvények nem tesznek különbséget a zsidók és a muszlimok vallási jogai között a Templom-hegyen, amelyet a judaizmus legszentebb, az iszlámban pedig a harmadik legszentebb helynek tartanak.

„A Templomhegyre vonatkozó irányelvek megengedik az imádkozást, pont” 

– mondta Ben Gvir. „Szabad imádkozni; törvénytelen megakadályozni az imádkozást”.

„Miért kellene egy zsidónak félnie az imádkozástól?” – kérdezte. „Mert a Hamász dühös lesz?”

„A miniszterelnök tudja, hogy amikor beléptem a kormányba, egyszerűen azt mondtam, hogy nem lesz diszkrimináció a Templomhegyen, hasonlóan ahhoz, ahogy a muszlimok is imádkozhatnak a Siratófalnál” – tette hozzá Ben Gvir.

„Nem úgy van, hogy bármit megtehetek a Templomhegyen, amit akarok” – tette hozzá. „Ha mindent megtehetnék a Templom-hegyen, amit akarok, akkor már régen ott lobogna az izraeli zászló”.

Arra a kérdésre, hogy ha tehetné, építetne-e zsinagógát a helyszínen, Ben Gvir azt válaszolta: „Igen, igen, igen, igen, igen”.

A miniszter azután adott interjút, hogy nemrég a Templom-hegy pár zsidó látogatóját lefilmezték, amint imádkoznak és leborulnak, megsértve ezzel mind a rendőrségi utasításokat, mind az Al-Aksza mecsetnek otthont adó területet szabályozó íratlan status quo-t.

Nava Rozolyo נאווה רוזוליו on X (formerly Twitter): „הבוקר בהר הבית:מטורללי הכת המשיחית לא נותנים לתקיפה קטנה בלבנון להפריע להם להשתחוות להשם יתברך, גם במחיר של הבערת הר הבית, בזבוז הזמן היקר של כוחות הביטחון באמצע מלחמה והסטת כוחות ממשימות קריטיות אחרות, הצתת הגזרה הפנימית וחבלה בתמיכה הבינלאומיות בשעות רגישות מבחינה בטחונית.מי… pic.twitter.com/kbeGoRZbR3 / X”

הבוקר בהר הבית:מטורללי הכת המשיחית לא נותנים לתקיפה קטנה בלבנון להפריע להם להשתחוות להשם יתברך, גם במחיר של הבערת הר הבית, בזבוז הזמן היקר של כוחות הביטחון באמצע מלחמה והסטת כוחות ממשימות קריטיות אחרות, הצתת הגזרה הפנימית וחבלה בתמיכה הבינלאומיות בשעות רגישות מבחינה בטחונית.מי… pic.twitter.com/kbeGoRZbR3

Vasárnap hasonló nyilvános eseményt tartottak a Templom-hegyen, amelyen Ben Gvir a jelek szerint nem vett részt.

A helyszínen fennálló status quo szerint csak a muszlimok imádkozhatnak, míg a nem muszlimok, köztük a zsidók, csak korlátozott időkeretben látogathatják a hegyet, mindössze egyetlen kapun keresztül, és nem imádkozhatnak.

Az izraeli biztonsági tisztviselők úgy vélik, hogy a status quo megváltoztatása tömeges zavargásokhoz vezethet, tekintve, hogy a Templom-hegy már így is gyakori összecsapások színhelye volt a palesztin tüntetők és az izraeli biztonsági erők között, és a területet érintő feszültségek a múltban számos erőszakos cselekményhez vezettek.

Ben Gvir megjegyzéseire válaszul Benjámin Netanjahu miniszterelnök egy korábban már közölt nyilatkozatot adott ki, amelyben ragaszkodott ahhoz, hogy „nem történik változás a hivatalos status quo-ban a Templom-hegyen”, de kerülte, hogy név szerint megemlítse a miniszterét.

Felháborodást váltott ki az izraeli miniszter látogatása a Templom-hegyen

Itamar Ben Gvir tett látogatást a Jeruzsálem kellős közepén fekvő szent helyen.

Ben Gvir megjegyzései azonban számos kritikát váltottak ki a koalíció tagjai, valamint a miniszter politikai ellenfelei körében.

Moshe Arbel belügyminiszter felszólította Netanjahut, hogy távolítsa el a minisztert az izraeli rendőrséget felügyelő posztjáról, és figyelmeztetett, hogy az Otzma Jehudit vezetője „gondolkodásának hiányáért vérrel fizethet”.

Ben Gvir „felelőtlen megjegyzései veszélybe sodorják Izrael stratégiai szövetségét a muszlim államokkal a gonosz iráni tengely ellen” 

– mondta.

Arbel pártja, a Sász, a két ultraortodox párt egyike. Sok ultraortodox zsidó követi a Rabbinátus régóta fennálló tiltását, hogy ne látogassák meg a Templomhegyet, amelyet a vallásos zsidók szent területként tisztelnek.

Ben Gvir korábbi látogatását követően – ahol filmre vette a leboruló zsidó hívőket – a Sász vezetője, Arje Deri a széles körben elterjedt hírek szerint több mint egy évtized óta először találkozott Jair Lapid ellenzéki vezetővel, hogy megvitassák az együttműködést egy olyan határozat elfogadására, amely megerősítené a Főrabbinátus 1967-es döntését,

amely szerint a zsidóknak tilos felmenniük a szent helyre.

Joáv Gallant védelmi miniszter, aki az elmúlt hónapokban egyre gyakrabban került összetűzésbe Ben Gvirrel a Hamász elleni háború és a Hezbollah elleni északi összecsapások mikéntje miatt, azzal vádolta a minisztert, hogy megjegyzéseivel veszélyezteti Izraelt.

Ben-Gvir a Templom-hegyen: Mi vagyunk Jeruzsálem urai

Az izraeli nemzetbiztonsági miniszter vasárnap reggel, két nappal a Jeruzsálem-nap után látogatott el a Templom-hegyre.

A koalíción belülről bírálta az Otzma Jehudit vezetőjét a Likud oktatási minisztere, Joáv Kisch is, aki azt mondta, hogy „a Templom-hegyre vonatkozó status quo bármilyen megváltoztatását, különösen háborús időszakban, szakszerűen kell végrehajtani a kabinetben, az összes következmény figyelembevételével”.

„Ben Gvir miniszter felelőtlen nyilatkozata a médiában ebben a kérdésben ostoba és szükségtelen populizmus” 

– tette hozzá Kisch.

Lapid és az ellenzéki pártok vezetői gyorsan csatlakoztak Ben Gvir elítéléséhez, bár ők elsősorban Netanjahura és a koalíció többi tagjára összpontosítottak, akiket azzal vádoltak, hogy lehetővé tették ezt Ben Gvir számára, és “hatalomban tartják őt”.

„Az egész régió látja Netanjahu gyengeségét Ben Gvirrel szemben” – írta Lapid az X-en.

„Még akkor sem tudja irányítani a kormányt, amikor a nemzetbiztonságunk destabilizálására irányuló egyértelmű kísérletről van szó”.

Beni Ganz, az ellenzéki Nemzeti Egység párt vezetője azt mondta, nem sokat vár Netanjahutól, „aki politikai hallgatásért cserébe hagyta, hogy egy felelőtlen gyújtogató a szakadékba taszítson minket”.

„De vannak felelős pártok a kormányban és a koalícióban, akiktől elvárják, hogy tegyenek valamit” – tette hozzá Ganz. „Az elítélések és a szép szavak itt nem lesznek elegendőek, és a történelem el fogja ítélni önöket, amiért részesei voltak ennek a veszélyes vállalkozásnak”.

Avi Below: Itt az ideje, hogy Gázát újra zsidóvá tegyük

Gáza zsidó területként való visszaszerzése nemcsak stratégiai szükségszerűség, hanem történelmileg igazságos és erkölcsös döntés is. Vélemény.