Hírszerzési Bizottság elnöke: Irán atomfegyverhez juthat az év végéig

Mike Turner republikánus képviselő a Biden-adminisztráció politikáját okolta azért, hogy Teherán felgyorsíthatta nukleáris programját.

Az amerikai képviselőház hírszerzési bizottságának elnöke, Mike Turner képviselő vasárnap kijelentette, hogy az irániak „az év végére atomfegyverrel rendelkező állammá nyilváníthatják magukat”.

Az iszlám köztársaság atomprogramjának felgyorsulásáért a Biden-kormány politikáját tette felelőssé, amely szerinte visszafordította a korábbi elnök, Donald Trump Fehér Házban töltött hivatali ideje alatt elért eredményeket.

„Donald Trump az Iránra irányuló maximális nyomásgyakorlással a legnagyobb nyomást gyakorolta Iránra, amit eddig bármelyik kormányzat alatt gyakoroltak. Mind gazdaságilag, mind katonailag kötélnek álltak” – mondta Turner a Face the Nation műsorvezetőjének, Margaret Brennannek.

„A Biden-kormányzat politikája miatt fennáll a lehetősége annak, hogy Irán – a hírek szerint – az év végére atomfegyverrel rendelkező államnak nyilváníthatja magát” 

– mondta Turner.

„De a Trump-kormányzat maximális nyomást gyakorló kampánya alatt ez nem következett volna be” – folytatta. „Az a rugalmasság és szabadság, amelyet [Irán] a Biden-adminisztráció alatt kapott, lehetőséget adott nekik arra, hogy egyrészt megpróbálják befolyásolni a választásainkat, másrészt aktívan megpróbáljanak összeesküvést szőni Donald Trump meggyilkolására, harmadrészt pedig folytassák a nukleáris fegyverkezési és dúsítási programjukat.”

Teherán előrehalad a titkos atomprogramjával, közelebb hozva az iszlám köztársaságot az atombomba megépítéséhez

– jelentette az Iran International augusztus 14-én.

Három független iráni forrás közölte a londoni székhelyű ellenzéki médiummal, hogy a rezsim „a Védelmi Innovációs és Kutatási Szervezet (SPND) átszervezésével, Mohammad Eszlami megtartásával az Iráni Atomenergia Szervezet vezetőjeként, és az atombomba előállítására irányuló kísérletek folytatásával” halad előre nukleáris fegyverprogramjában.

Washington titokban figyelmeztette Iránt az atomprogramja miatt

Mind az amerikai, mind az izraeli tisztviselők gyanús nukleáris tevékenységet észleltek iráni tudósok részéről az elmúlt hónapokban.

A Biden-kormányzat júniusban zárt ajtók mögött figyelmeztette Teheránt a kutatási és fejlesztési tevékenységével kapcsolatban – jelentette az Axios július 17-én három izraeli és amerikai tisztviselőre hivatkozva.

A jelentés szerint mind izraeli, mind amerikai tisztviselők gyanús tevékenységeket észleltek iráni tudósok részéről az elmúlt hónapokban.

„A tisztviselők attól tartanak, hogy ezek egy titkos iráni erőfeszítés részei lehetnek, amelynek célja, hogy az amerikai elnökválasztás körüli időszakot kihasználva haladást érjenek el a nukleáris fegyverkezés felé” – áll a cikkben.

Amerikai és izraeli tisztviselők július közepén Washingtonban találkoztak, és megvitatták „a kölcsönös koordinációt egy sor olyan intézkedésről, amelyek biztosítják, hogy Irán soha nem juthat nukleáris fegyverhez” – közölte a Fehér Ház.

Egy nyugati diplomata az Iran Internationalnak elmondta, hogy az iszlám köztársaság gyanús nukleáris tevékenysége aggodalmat keltett Washingtonban, Jeruzsálemben és az európai fővárosokban.

Iszmail Haníje Hamász-vezető július végi teheráni meggyilkolása után a Hamász teheráni irodájának vezetője azt mondta, hogy Irán elrettentő politikája, amely nagymértékben támaszkodik regionális terrorista megbízottjaira, elvesztette hatékonyságát és ezzel az iráni vezetés is tisztában van..

A megbízottjaira mért csapások arra késztethetik Teheránt, hogy fontolóra vegye az atomfegyverek felé való fordulást az elrettentés módszereként. Erről beszélt Mohammad-Reza Sabbaghian iráni törvényhozó is a parlament ülésén, azon a napon, amikor Maszúd Peszeskján új elnök bemutatta minisztereit.

„Milyen logika vagy törvény írja elő, hogy az arrogáns hatalmaknak atomfegyverekkel kell rendelkezniük, Iránnak viszont nem?”

– tette fel a kérdést Sabbaghian.

„Felszólítjuk a Legfelsőbb Nemzetbiztonsági Tanácsot, hogy vizsgálja felül az új körülményeket, és javasolja a legfelsőbb vezetőnek, hogy a dinamikus iszlám joggyakorlatot figyelembe véve tegye szabaddá az utat a nukleáris fegyverek kifejlesztése előtt”.”

JC: Izrael csapást mérhet az iráni nukleáris létesítményekre

Avi Melamed szerint az iráni támadás mértéke és hatása fogja meghatározni az izraeli válaszcsapás mikéntjét.