A szaúdi koronaherceg attól tart, hogy Izrael miatt fogják megölni

Mohammed bin Szalmán szerint az életébe kerülhet az Izraellel való normalizáció.

A Politico beszámolója szerint Mohammed bin Szalmán az amerikai törvényhozókkal folytatott beszélgetések során beszélt erről.

Mohammed bin Szalmán szaúdi koronaherceg állítólag azt mondta a hozzá látogató amerikai törvényhozóknak, hogy attól tart, hogy meggyilkolják az Izraellel való normalizálási törekvései miatt.

A Politico szerdán megjelent cikke szerint, amely három, a látogatásról tájékoztatott személyre hivatkozik, a trónörökös jelezte, hogy továbbra is szándékában áll továbblépni a zsidó állammal való kapcsolatépítésben, bár attól tart, hogy ez az életébe kerülhet.

Bin Szalmán, akit általában csak MBS-ként emlegetnek, a találkozó során legalább egyszer utalt Anvar Szadat egyiptomi elnök meggyilkolására, akit 1981-ben lőttek agyon iszlamista terroristák, két évvel azután, hogy békeszerződést írt alá Izraellel. MBS azt kérdezte beszélgetőpartnereitől, hogy mit tett az Egyesült Államok Szadat védelmében a mérföldkőnek számító békeszerződés után.

A trónörökös állítólag a merényleti kockázati tényezőre is hivatkozott, amikor elmagyarázta, hogy miért kell bármilyen Rijád és Jeruzsálem közötti normalizációs megállapodásnak tartalmaznia „a palesztin államhoz vezető valódi utat”, amit a jelenlegi izraeli kormány nyilvánosan ellenez.

„Úgy fogalmazott, hogy „a szaúdiaknak, és az egész Közel-Keleten az utca emberének is nagyon fontos ez, és

az iszlám szent helyeinek őrzőjeként nem lesz biztonságos az uralkodásom, ha nem foglalkozom azzal, ami a térségünkben a legsürgetőbb igazságossági kérdés”

– idézte a találkozón elhangzottakat ismerő forrását a Politico.

Robert C. Castel: A politikai gyilkosság elviselhetetlen könnyűsége

A probléma, hogy amit látunk, nem egy specifikusan amerikai tragédia, hanem egy egész szakma hanyatlásának a legújabb bizonyítéka.

Ennek ellenére a beszámoló szerint MBS-nek „úgy tűnik, hogy szándékában áll megkötni a mega-megállapodást az Egyesült Államokkal és Izraellel”, amelyet „döntő fontosságúnak tart országa jövője szempontjából”.

Az amerikai kongresszusban dolgozó források szerint az izraeli-szaúdi normalizációs megállapodás megkötésének lehetősége a novemberi elnökválasztás előtt szinte nulla, mivel a szenátusnak már nem lenne ideje ratifikálni az alku amerikai-szaúdi komponensét.

Nahal Toosi, a Politico vezető külügyi tudósítója azt sugallta, hogy a trónörökös „azt mondta, hogy az élete veszélyben van, hogy az amerikai tisztviselőket arra ösztökélje, hogy növeljék a nyomást Izraelre, hogy menjen bele egy neki tetsző megállapodásba”.

„MBS már a gázai háború előtt is játszott azzal, hogy eljátszott az Izraellel való diplomáciai kapcsolatfelvétel gondolatával” 

– írta Toosi, aki szerint a normalizáció a koronahercegnek a szaúdi fiatalság támogatásába kerülhet, akiket „az izraeliek és a palesztinok közötti első nagyobb konfliktus, amelyet sokan közülük életükben láttak, feldúlt”.

A színfalak mögött: Izrael titokban tárgyalt az arab államok katonai vezetőivel

Az Axios azt is megtudta, hogy mely arab államok vettek részt a Bahreinben tartott találkozón.