Húszmilliárd dolláros fegyvereladási csomagot hagyott jóvá Izraelnek az USA

Joe Biden amerikai elnök kormánya kedden több mint 20 milliárd dollár értékben hagyott jóvá új fegyvereladásokat Izraelnek – jelentette az AFP. A csomag jelentős része F-15-ös vadászrepülőgépeket tartalmaz.

A kongresszusnak küldött értesítésben a külügyminisztérium közölte, hogy jóváhagyta 50 darab F-15-ös vadászrepülőgép eladását Izraelnek 18,82 milliárd dollárért, emellett Izrael közel 33 ezer harckocsilövedéket, 50 ezer aknagránátot és új katonai teherszállító járműveket is vásárol.

Az F-15-ös repülőgépek szállítása 2029-ben kezdődik.

„Az Egyesült Államok elkötelezett Izrael biztonsága mellett, és az amerikai nemzeti érdekek szempontjából létfontosságú, hogy segítse Izraelt egy erős önvédelmi képesség kialakításában és fenntartásában”

– áll a külügyminisztérium közleményében az F-15-ösökről.

A páncélozott járművekkel kapcsolatban az Egyesült Államok azt mondta, hogy az eladás „javítja Izrael képességét a jelenlegi és jövőbeli ellenséges fenyegetésekkel szemben, megerősíti az ország védelmét és elrettentő hatással lesz a regionális fenyegetésekre”.

Yoav Gallant védelmi miniszter köszönetet mondott az Egyesült Államoknak a lépésért: „Köszönöm Austin védelmi miniszternek és Blinken külügyminiszternek, hogy előmozdították a kritikus izraeli erőnövelési kezdeményezéseket, amelyek segítik Izraelt abban, hogy fejlessze és fenntartsa katonai előnyét a régióban. Ez magában foglalja az F-15IA-k hadrendbe állítását az izraeli légierő vadászrepülőgép-flottájába, valamint a kritikus fontosságú lőszerek biztosítását”.

„Miközben hét különböző fronton harcolunk Izrael védelméért, az önök üzenete, hogy támogatják Izrael biztonságát és elkötelezettek iránta, egyértelmű”

– tette hozzá.

A múlt héten több tisztviselő is elmondta a CNN-nek, hogy az Egyesült Államok 3,5 milliárd dollárt fog Izraelnek biztosítani amerikai fegyverekre és katonai felszerelésekre, hónapokkal azután szabadítva fel a pénzt, hogy a kongresszus előirányozta azt.

Május elején az Axios arról számolt be, hogy Joe Biden elnök úgy döntött, hogy felfüggeszti azt a fegyverszállítmányt, amelyet Izraelnek szántak. A Fehér Ház később megerősítette, hogy szüneteltetett egy Izraelnek szánt bombaszállítmányt, mivel az Egyesült Államok ellenezte a gázai Rafah városa ellen tervezett izraeli támadást.

Amint arról azonban lapunk is beszámolt, a múlt héten az Egyesült Államok jelezte, hogy leszállítják Izraelnek a korábban elhalasztott fegyverszállítmányt.

„Még forró volt a kávé” – percekre volt az IDF a Hamász vezetőjének elfogásától

Dan Goldfus izraeli dandártábornok szerint a Hamász alagútrendszere jelenti a szervezet súlypontját, amit fel kell számolni ahhoz, hogy a Hamászt teljesen legyőzzék.