Nem várt fordulat: Fegyvereladások visszatartásával zsarolná az USA Izraelt

A Biden-kormányzat azt fontolgatja, hogy fegyvereladásokkal gyakorol nyomást Izraelre, hogy csökkentse Izrael gázai katonai hadjáratát – jelentette az NBC News.

A jelentés szerint még nem született döntés, de a Pentagon a Fehér Ház irányítása alatt felülvizsgálja az Izrael által kért fegyvereket, és megvitatja, hogy mely fegyvereladásokat lehetne felhasználni nyomásgyakorlásként, hogy az izraeli kormányt a Hamász terrorcsoport elleni gázai támadások csökkentésére kényszerítsék.

Az NBC jelentése három jelenlegi és egy volt amerikai tisztviselőt idézett, akik mindannyian ismerik az ügyet.

A források szerint az izraeli tisztviselők továbbra is további fegyvereket, köztük bombákat, lőszert és légvédelmi eszközöket kérnek az amerikai kormánytól.

A fegyverek között, amelyeket nyomásgyakorlásra használhatnak, szerepelnek a 155 milliméteres tüzérségi lövedékek és a közös közvetlen támadó lőszerek – tette hozzá az NBC. A tisztviselők elmondták, hogy valószínűleg nem fogják lassítani a légvédelmi eszközök szállítását, bár ennek ötlete felmerült. Szintén nem valószínű, hogy az Egyesült Államok lassítaná az izraeli civilek és az infrastruktúra védelmét szolgáló rendszerek szállítását.

Egy másik megvitatás alatt álló lehetőség a fentiek éppen ellentettje: hogy tudniillik Izraelnek több kért fegyvert kínálnak fel ösztönzésként, hogy megtegye az USA által kért lépéseket.

Újabb tűzszünetről szóló megállapodás van a láthatáron

A CIA vezetője és a katari miniszterelnök, valamint izraeli és egyiptomi hírszerzési tisztségviselők vasárnap Párizsban tanácskoznak.