Újabb tűzszünetről szóló megállapodás van a láthatáron

Izrael közel lehet ahhoz, hogy új megállapodást kössön a Hamász palesztin terrorszervezettel, amelynek értelmében négy hónapos tűzszünetért cserébe szabadon engednék a Gázában fogva tartott izraeli túszokat – jelentette szombaton a Wall Street Journalra hivatkozva a The Jerusalem Post.

William J. Burns CIA-főnök és Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani sejk katari miniszterelnök, valamint izraeli és egyiptomi hírszerzési tisztviselők vasárnap Párizsban tanácskoznak az új javaslat megvitatására.

A jelentés szerint az új megállapodás több szakaszból állna.

Először hat hétre szűnnének meg a harcok, majd ezt követően a sürgős orvosi ellátásra szoruló izraeli gyermekeket, nőket és időseket kiszabadítanák a gázai fogságból. Cserébe Izrael számos palesztin foglyot engedne szabadon, és bővítené a Gázába érkező segélyeket.

A következő fázisokban a Hamász szabadon engedné az izraeli katonanőket és katonákat, majd a túszok holttesteit.

Cserébe a harcok szünetében a Hamász nemzetközi garanciát kapna az Egyesült Államok vezetésével arra, hogy létrejön az alku, amely a gázai háború végleges befejezését eredményezhetné – állította továbbá a lap.

A jelentés szerint a következő két hétben létrejöhet a megállapodás. Az Izrael és a Hamász közötti legutóbbi tűzszünet november 24-én lépett életbe, és november 30-ig tartott.

Ez idő alatt 105 izraeli túszt engedtek ki gázai fogságból.

A Hamász még mindig 136 túszt tart fogva Gázában.

Akár 80%-a is ép még a Hamász gázai alagútrendszerének

Sokkal hosszabb lehet a Gázai-övezet alatt húzodó alagúthálózat, mint azt korábban becsülték.