Akár 80%-a is ép még a Hamász gázai alagútrendszerének

Dacára az izraeli hadsereg rendkívüli erőfeszítéseinek a gázai övezetben, és annak ellenére, hogy mind az izraeli hadsereg, mint a gázai civil lakosokkal magukat védő Hamász terroristák bombáznak egyes gázai létesítményeket, a Wall Street Journal jelentése szerint a Hamász Gáza alatti alagútrendszerének 80 százaléka még mindig érintetlen lehet.

A jelentés izraeli és amerikai tisztviselőkre hivatkozik, és megjegyzi, hogy nehéz felmérni, hogy a föld alatti labirintus mekkora részét sikerült semmisítenie meg eddig az izraeli csapatoknak.

Az október 7-i mészárlásokat követő szárazföldi offenzíva megindítása óta – amelyben a Hamász vezette terroristák mintegy 1 200 embert öltek meg és 240-nél is több túszt ejtettek – az izraeli erők az alagutak megsemmisítésén dolgoznak, egyre többet tárva fel a Gázai övezetet uraló terrorszervezet földalatti hálózatából.

Az alagutak egy részét lebombázták, másokat pedig tengervízzel elárasztottak. A haladás azonban lassú, mivel a földalatti járatokat fel kell térképezni és ellenőrizni kell, hogy nincsenek-e ott csapdák és túszok, mielőtt az izraeli erők megsemmisíthetnék azokat — emlékeztet a Times of Israel.

Yahya Szinwar, a Hamász vezetője és más terrorista parancsnokok feltehetően a föld alatt rejtőzködnek – a Journal izraeli tisztviselőket idéz, akik szerint a gázai terroristavezér feltehetően a Khan Younis alatti alagútban lévő parancsnoki központban van, néhány tússzal együtt.

A hónap elején jelentették, hogy magas rangú izraeli védelmi tisztviselők most úgy értékelik, hogy

a Hamász gázai alagútrendszere 560-720 kilométer közötti hosszúságú, sokkal hosszabb, mint korábban hitték, ami megdöbbentő adat, tekintve, hogy az enklávé teljes területe csak mintegy 360 négyzetkilométer.

Összehasonlításképpen: a New York alatt húzódó metróhálózat, mely az egyik leghosszabb a világon 394 kilométer hosszú.

Fény a gázai metró végén 6. rész – Örökölhető menekült-státusz

Október 7-e után felvetődik a kérdés, hogy mi szükség van egy olyan segélyszervezetre, amely abban érdekelt, hogy egyre nagyobb legyen, hogy a menekültek száma soha ne csökkenjen?