Az amerikai vezetés létfontosságú vadászgépeket nem ad át Izraelnek

A Fehér Ház késlelteti az F-15-ös vadászgépek flottájának Izraelbe történő szállítását. Az 50 vadászgép 18 milliárd dolláros eladása „az utóbbi évek egyik legnagyobb fegyverüzlete volt Izraellel” – jelentette a The Wall Street Journal.

Az eladást korábban két kongresszusi vezető is késleltette, akiknek a nagyobb fegyverüzleteket kell aláírniuk, de május 22-én feloldották ellenvetéseiket.

A következő lépés az volt, hogy a külügyminisztérium hivatalosan is értesítette a törvényhozókat az eladásról. A kormányzat azonban ezt még nem tette meg – mondták a Fehér Ház és a kongresszus tisztviselői a Journal szerint.

A külügyminisztérium tagadta, hogy hátráltatná az eladást, egy tisztviselő a Wall Street Journalnak azt mondta: „Nincs olyan politikai iránymutatás, amely lassítaná az Izraelnek történő szállításokat”.

A külügyminisztériumi tisztviselő azonban hozzátette:

„Taktikai szempontból vizsgáljuk az időzítést. Nem az a kérdés, hogy lesz-e, hanem az, hogy mikor”.

Antony Blinken külügyminiszter múlt heti izraeli látogatására utalva Benjámin Netanjahu miniszterelnök kedden a közösségi médiában közzétett bejegyzésében felszólította a Biden-kormányzatot, hogy ne lassítsa tovább az Izrael háborús erőfeszítéseihez létfontosságú fegyverek szállítását.

„Amikor Blinken miniszter úr nemrégiben itt járt Izraelben, őszinte beszélgetést folytattunk. Elmondtam, hogy mélységesen nagyra értékelem azt a támogatást, amelyet az Egyesült Államok a háború kezdetétől fogva nyújtott Izraelnek. De mondtam valami mást is.

Azt mondtam, hogy felfoghatatlan, hogy az elmúlt hónapokban a kormányzat visszatartotta a fegyverek és lőszerek átadását Izraelnek”

– mondta Netanjahu.

Netanjahu keddi megjegyzéseivel kapcsolatban Blinken nem utalt az F-15-ösök eladására, azt mondta, hogy egyetlen 2 000 kilós bombaszállítmányt továbbra is vizsgálnak, de az összes többi fegyverszállítás halad előre.

A Fehér Ház, amely állítólag megharagudott Netanjahu megjegyzéseire, lemondta az izraeli és amerikai tisztviselők között Washingtonban tervezett „stratégiai párbeszédet” Iránról – jelentette az Axios.

A hírügynökség két amerikai tisztviselőt idézett, akik azt állították, hogy a lépés válasz volt Netanjahu nyilvános vádjára, miszerint a kormányzat fegyverembargót folytat.

A miniszterelnöki hivatal nem kívánta kommentálni a jelentést, miszerint a washingtoni találkozót lemondták.

Aggasztó fejlemény: Izraelt megkerülve köthetnek túszalkut a terroristákkal

Az amerikai kormányzat fontolgatja, hogy alkut ajánl a Hamásznak.