Netanjahu hajlandó alkut kötni, akár kormánykoalíciója árán is

A Katar, Egyiptom és az Egyesült Államok által összehívott csúcstalálkozón ezen a héten kerül terítékre egy olyan tűzszüneti és túszmegállapodás a Hamász palesztin terrorcsoport és Izrael között, mely a mostani holtpontról való kilábalást segítené és amelyre Izraelnek és a Hamásznak is válaszolnia kell majd.

A közvetítők úgy vélik, hogy a Hamász vezetője, Yahya Szinwar a háború megszakítását szeretné, ugyanakkor Izraelben a biztonsági tisztviselők szerint Benjámin Netanjahu miniszterelnök meg akarja akadályozni a megállapodást. Úgy vélik, hogy az izraeli miniszterelnök nem fog beleegyezni a háború befejezésébe, amíg Szinwar nem halott.

A mostani javaslatot állítólag a közvetítők utolsó erőfeszítéseként fogják bemutatni.

A közvetítők állítólag megértik Netanjahu politikai korlátait, de úgy vélik, hogy a politikus becsapja őket, és valójában nem akar megegyezésre jutni. Azt mondják, hogy szándékosan késlelteti Izrael válaszlépéseit, különösen a Gáza és Egyiptom közötti határ, a Philadelphi-folyosó ellenőrzését illetően.

A Hamász és a Hezbollah magas rangú tagjainak izraeli célzott meggyilkolását a regionális stabilitás veszélyeztetésének tartják.

A közvetítőket annyira elkedvetlenítette Izrael megállapodás-tervezete, amelyet a Moszad vezetője, David Barnea hozott a hónap elején, hogy nem is vették a fáradságot, hogy bemutassák azt a Hamásznak.

Az ügyet ismerő szakértők szerint a közvetítők belefáradtak Szinwarba is és dzsihádra való törekvésébe, de úgy vélik, hogy a terroristavezér ezúttal már alkura törekszik, és úgy vélik, hogy a szorongás jeleit mutatja. Az Izraelben kapott hírszerzési információk szerint Szinwart megdöbbentette a világ közönye. Azok az idők, amikor a gázai helyzet feldühítette a Nyugatot, úgy tűnik elmúltak.

A szombati gázai iskola elleni terrorellenes akciót, amelyben a jelentések szerint mintegy 100 ember halt meg, köztük több tucat Hamász-terrorista, az egész világ elítélte. Az akcióról készült képeket ugyan mindenhol lehetett látni, de nem váltottak ki olyan szintű reakciót, mint a korábbi hasonló akciók.

Benjamin Netanjahu szövetségesei szerint az izraeli miniszterelnök készen áll az alkura. Azt mondják,

tudja, hogy a tűzszünet feltételeinek elfogadása a koalíciójának végét jelentené, de már beletörődött ebbe.

Úgy vélik, Netanjahu politikai érdekeit is szolgálja, ha a túszok egy részét kiszabadítják, és folytatódhat a Gáza elleni terrorellenes hadjárat. A jelenlegi közvéleménykutatások szerint ugyanis ha létrejön az alku, a kormány radikális jobboldali koalíciós partnerei, Betzalel Szmotrich és Itamar Ben-Gvir nem fogják tudni megbuktatni a kormányt — írja a ynet.

Netanjahu: Inkább a negatív sajtó, mint egy pozitív gyászjelentés

Terjedelmes interjút adott az izraeli miniszterelnök a Time magazinnak, melyben megvédte a Hamász palesztin terrorszervezet elleni háborús stratégiát.