Aggasztó fejlemény: Oroszország fejlett légvédelmi rendszereket küldött Iránnak

Iráni tisztviselők szerint Oroszország megkezdte a fejlett légvédelmi és radarberendezések szállítását Iránnak, miután Teherán fegyvereket kért a Kremltől – jelentette hétfőn a New York Times.

Míg a helyi iráni média csak arról számolt be, hogy Teherán felszereléseket kért, az Iszlám Forradalmi Gárda egyik tagja és egy másik tisztviselő megerősítette a Timesnak, hogy nemcsak a kérés történt meg, hanem már a szállítások is megkezdődtek.

A Times beszámolója nem közölte, hogy Irán milyen felszerelést kért Oroszországtól, és hogy mit szállítottak.

Irán már rendelkezik néhány orosz gyártmányú Sz-300-as légvédelmi rendszerrel, de régóta szeretné beszerezni a fejlettebb Sz-400-as rendszert is.

Áprilisban Irán példátlan támadást hajtott végre Izrael ellen, amelyről azt állította, hogy bosszú volt egy magas rangú katonai parancsnok megöléséért. A mintegy 300 rakétából és drónból álló hullámot az izraeli légvédelmi rendszerek az Egyesült Államokkal, valamint a térségbeli szövetségesekkel és arab országokkal együttműködve szinte teljes egészében elfogták. Csak kisebb károk keletkeztek, bár egy fiatal beduin lány súlyosan megsérült a lehulló repeszek miatt.

A támadást követően Izrael válaszul egy iráni nukleáris létesítmény közelében lévő S-300-as rendszerre mért csapást.

Orosz cirkálórakétákat kaphatnak az Izraelt támadó jemeni terroristák

Moszkva arra készül, hogy fejlett rakétákat adjon át az Irán által támogatott lázadóknak.

A tegnapi nap folyamán regionális és nemzetközi biztonsági kérdésekről kezdett tárgyalásokat Teheránban Szergej Sojgu volt orosz védelmi miniszter, az orosz biztonsági tanács új titkára, aki hétfőn érkezett Iránba a közel-keleti feszültség kiéleződése közepette.

A Zvezda orosz televízió beszámolója szerint iráni látogatásán Sojgu megbeszélést tartott Ali Akbar Ahmadiánnal, az iráni legfelsőbb nemzetbiztonsági tanács titkárával, valamint az iráni fegyveres erők vezérkari főnökével, Mohammad Bagerivel is.

Az orosz tisztségviselőt fogadta Maszúd Peszeskján iráni elnök is, aki a helyi hírügynökségek szerint kijelentette, hogy

Teherán eltökélt kapcsolatai kiszélesítésében „stratégiai partnerével, Oroszországgal”.

„Oroszország azon államok egyike, amelyek kiálltak az iráni nemzet mellett a nehéz időkben” – hangsúlyozta Peszeskján. Egyben meggyőződését fejezte ki, hogy a multipoláris világrend előmozdításával kapcsolatos azonos álláspontok Irán és Oroszország között „bizonyosan nagyobb globális biztonsághoz, illetve békéhez fognak vezetni”.

Peszeskján Sojguval tartott megbeszélésén szóvá tette azt is, hogy Izraelnek a Gázai övezetben tanúsított „bűncselekményei” és Iszmáil Haníje Hamász-vezető meggyilkolása „világos példái a nemzetközi jog és szabályok megsértésének”. Korábbi beszámolók szerint a tárgyalások napirendjén biztonsági kérdések mellett gazdasági projektek és a bilaterális együttműködés erősítése is szerepel.

Ynet: Izrael fontolóra vette egy megelőző csapás megindítását Irán ellen

Az amerikai külügyminiszter vasárnap azt mondta, hogy a következő 24-48 órában megkezdődhet egy Izrael elleni iráni támadás.