Egy jeruzsálemi bunkerbe menekíthetik az izraeli vezetőket, ha kitör a háború

Egy földalatti bunkert készített elő Jeruzsálemben a Sin Bét belbiztonsági szolgálat, ahol a magas rangú vezetők hosszabb ideig tartózkodhatnak egy háború idején – írta meg a Walla hírportál.

A bunker képes elviseli a különböző ellenséges fegyverek találatait, rendelkezik parancsnoki és irányítási képességekkel, és összeköttetésben áll a védelmi minisztérium Tel-Avivban lévő központjával

– tette hozzá az izraeli hírportál.

Az IDF Honi Front Parancsnoksága arról számolt be, hogy befejeződtek a helymeghatározáson alapuló figyelmeztető üzenetek küldésére szolgáló új rendszer tesztelése, amely már működőképes.

Az új rendszer alapja egy olyan módszer, amellyel rövid üzeneteket lehet küldeni egy meghatározott területen tartózkodó telefonhasználónak. Számos más országban is működik már hasonló rendszer.

A HFP szerint a rendszer „lehetővé teszi az üzenet fogadását vészhelyzetekben, például Izrael elleni rakétatámadás esetén”.

A riasztások felugranak a felhasználó telefonján anélkül, hogy alkalmazást kellene telepíteni vagy más előzetes lépést tenni.

A HFP szerint a rendszer nem a korábbi applikációját vagy a szirénákat hivatott helyettesíteni, hanem inkább a „meglepetésszerű, főbb vészhelyzetekre” szánják.

Ruthie Blum: Sötétbe borul-e Izrael?

Pánikba kell-e esniük az izraelieknek egy esetleges Hezbollah-támadás miatt az országos áramhálózat ellen?

Ahogy arról lapunk is beszámolt, Izraelben már készülnek a mobilhálózat összeomlására is.

Az izraeli kormány biztosítani szeretné működését egy olyan esetben is, amikor a kommunikációs infrastruktúrát ért károk nyomán összeomlik a mobiltelefon-hálózat, és ezért a minisztereknek és a legfontosabb kormányhivatalnokoknak műholdas telefonokat osztottak szét csütörtökön.

Csütörtökön a minisztériumok vezetői számára helyzetértékelést tartottak, amelyen szóba került a felkészülés egy olyan vészhelyzetre, amikor a súlyos betegeket le kell szállítani az alagsorokban létrehozott kórházi bunkerrészlegekbe.

A Közlekedési Minisztérium felkészül az izraeliek külföldről való tömeges visszatérésére, egyes helyi önkormányzatok pedig arra készülnek, hogy szükség esetén befogadják az északról kitelepítetteket.

Az Izrael északi határához közeli települések népjóléti és egészségügyi osztályait arra utasították, hogy álljanak készen a lakosság gyors evakuálására szükség esetén.

A kitelepítési terv első szakaszában szállodákba vagy helyi klinikákra viszik a lélegeztetett betegeket, és hosszabb áramszünet esetén nem tudnak otthon maradni.

Axios: Irán már hétfőn megtámadhatja Izraelt

Amerikai és izraeli tisztviselők szerint hamarosan megindulhat a támadás.