Szakértő: Izrael fájdalmas csapást fog mérni a Hezbollahra

Egy nagyobb konfliktus Izrael és a libanoni terroristák között a következő két évben valószínűsíthető – nyilatkozta Dana Polak a JNS-nek.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, a libanoni Hezbollah terrorszervezet szombaton rakétatámadást intézett a Golán-fennsíkon lévő Majdal-Sámsz ellen, amely 12 gyermek halálát okozta, és több mint 40 embert megsebesített.

Miután hónapok óta folyamatosan rakéta- és dróntűz zúdul Libanonból Izrael északi részére, a JNS-nek nyilatkozó szakértők szerint a Hezbollah szombati támadása sorsfordító lehet.

Eran Lerman nyugállományú ezredes, a Jeruzsálemi Stratégiai és Biztonsági Intézet igazgatóhelyettese és az Izraeli Nemzetbiztonsági Tanács korábbi igazgatóhelyettese szerint az egyik lehetséges forgatókönyv szerint az izraeli válaszlépés

„egy fájdalmas, de visszafogott csapás lehet valami (vagy valaki) ellen, ami nagy értéket képvisel a Hezbollah számára.”

Lerman szerint Izrael demonstrálhatja továbbá, hogy képes a libanoni infrastruktúra megsemmisítésére, azt az üzenetet küldve ezzel, hogy „azt tudjuk veletek tenni, amit a jemeni hútikkal is tettünk”.

„Aztán, vagy inkább ezzel párhuzamosan, sor kerülhet a Hezbollah és a drúzok közötti feszült kapcsolat kiaknázására, hogy visszaszorítsuk őket a Litani folyótól északra, esetleg lehetővé téve az evakuáltak visszatérését [az észak-izraeli otthonaikba]” – mondta Lerman.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök hétfőn a Sin Bét igazgatójával, Ronen Barral együtt ellátogatott a tragédia helyszínére.

Netanjahu beszédében azt mondta: „Ezek a gyerekek a mi gyerekeink, mindannyiunk gyerekei. Izrael Állam nem fogja és nem is hagyhatja ezt figyelmen kívül.

A válaszunk meg fog érkezni, és kemény lesz”.

Az Egyesült Államok és Franciaország csillapítaná a feszültségeket, hogy megelőzzék a háború kirobbanását.

Eközben több légitársaság törölte a Libanonba induló és onnan induló járatokat, és több ország is felszólította állampolgárait, hogy minél hamarabb hagyják el Libanont.

Az, hogy az Egyesült Államok támogatná-e Izraelt egy esetleges háború esetén, még nem világos, de júniusban a CNN arról számolt be, hogy magas rangú amerikai tisztviselők biztosították Izraelt arról, hogy Washington kész „teljes mértékben támogatni” szövetségesét, ha az északi határon további eszkaláció következne be.

Izrael következő lépésének nemcsak annak kell lennie, hogy megfizet a Hezbollah által okozott tragédiáért, hanem vissza kell állítania legalább az elrettentés minimális szintjét is.

Nagy Dávid: Küszöbön egy újabb háború – az izraeli győzelem Európa érdeke is

A Hezbollah a zsidó államon túlmutató fenyegetés, a terrorszervezett fölötti izraeli győzelem pedig európai érdek is.

Dana Polak, a Galileában található Alma Kutató és Oktatási Központ kutatója a JNS-nek elmondta, hogy a Hezbollah elrettentése érdekében „nemcsak katonai eszközökkel, hanem pénzügyi, politikai, társadalmi és nemzetközi intézkedésekkel is fel kell lépni.

„Nem lehet Izrael egyetlen stratégiája kizárólag az elrettentésre támaszkodni”

– mondta. „Egy terrorszervezettel, különösen a Hezbollahhal szemben, amely vallási szemüvegen keresztül szemléli a világot, az elrettentés önmagában nem fogja megakadályozni, hogy támadásokat hajtson végre, és így nem releváns stratégia”.

Mint Polak megjegyezte, a Hezbollah „képzettebb, jobban felfegyverzett és kifinomultabb, mint a Hamász, és a szíriai polgárháború során szerzett katonai tapasztalatok is rendelkezik”.

Mint megjegyezte, igaz, hogy a Hezbollah hatalmas rakétakészlettel rendelkezik, és így fenyegetést jelent Izraelre, de a szervezet nem jelent egzisztenciális veszélyt az országra.

„A Hezbollah nem rendelkezik olyan képességekkel, amelyekkel az IDF ne tudna megbirkózni”

– mondta Polak.

Izraelben jelenleg az a vélemény uralkodik, hogy az október 7-i tanulságokat figyelembe véve Izrael nem engedheti meg, hogy egy olyan terrorista ellenség, mint a Hezbollah, komoly fenyegetést jelentsen a határon, ezért azt el kell pusztítani, nem csak ideiglenesen elrettenteni.

Emiatt lehetséges, hogy hamarosan, valószínűleg a következő két évben, Polak szerint, totális háborúra kerülhet sor Izrael és a Hezbollah között.

Megjegyezte azonban, hogy „ezt nem feltétlenül Izrael fogja kezdeményezni”.

„A Hezbollah már 2023 októbere óta, sőt már korábban is arra törekedett, hogy konfliktusba rángassa Izraelt”

– mondta. „A Hezbollah konfrontációra vágyik Izraellel, és célja a feszültségek eszkalálása, ami egy teljes körű háborúhoz vezet, mivel ez egybeesik azzal a szélesebb körű érdekével, hogy megerősítse pozícióját Libanonban”.

Ruthie Blum: Sötétbe borul-e Izrael?

Pánikba kell-e esniük az izraelieknek egy esetleges Hezbollah-támadás miatt az országos áramhálózat ellen?