Olcsó és halálosan pontos: bemutatták az izraeli Széldémon-rakétát

Az Israel Aerospace Industries bemutatta rakétaarzenáljának legújabb tagját: a Wind Demon (magyarul Széldémon) levegő-föld cirkálórakétát.

Az izraeli cég szerint ez az új rakéta megfelel az új igényeknek, tekintettel arra, hogy egyre nagyobb a kereslet a nagy hatótávolságú precíziós csapásokra képes, költséghatékony rakétákra.

A Wind Demon helikopterekről és vadászrepülőgépekről indítható; álló és mozgó célpontok ellen egyaránt bevethető.

A Wind Demon egyik fontos jellemzője, hogy képes alacsony magasságban repülni, ami az IAI szerint segít elkerülni az észlelést és az elfogást.

Guy Plopsky on X (formerly Twitter): „Israel Aerospace Industries (IAI) has unveiled its new Wind Demon air-launched cruise missile.Link to product page:https://t.co/YIGFO5XHzv pic.twitter.com/zcgZZk12mX / X”

Israel Aerospace Industries (IAI) has unveiled its new Wind Demon air-launched cruise missile.Link to product page:https://t.co/YIGFO5XHzv pic.twitter.com/zcgZZk12mX

Avi Elisha, az IAI rakétaosztályának vezetője így nyilatkozott a Wind Demon fejlesztéséről: „A Wind Demon több igényt elégíti ki azzal, hogy többféle képességet kínál viszonylag alacsony költséggel, lehetővé téve ügyfeleink számára, hogy nagyobb mennyiségben vásárolják meg a rendszert, és így képesek legyenek a hosszabb ideig tartó műveletekre”.

Videó: Szuperolcsó szuperszonikus rakétát fejlesztett ki Izrael

A rakéta sebessége közel ötszöröse a hangsebességnek, hatótávolsága pedig eléri a több száz kilométert.