Puerto Ricó példája lehet megoldás a palesztinoknak

„Senki sem vádolja az Egyesült Államokat azzal, hogy apartheid-állam” – mondta az Egyesült Államok volt izraeli nagykövete a Knesszetben.

A novemberi amerikai elnökválasztás után Izraelnek önrendelkezési jogot kellene követelnie Júdea (Gáza) és Szamária (Ciszjordánia)  felett, és helyi autonómiát kellene felajánlania szavazati jog nélkül a palesztinoknak – mondta David Friedman, az Egyesült Államok volt izraeli nagykövete a napokban a Knesszetben – írja a JNS.

Friedman megjegyzései egy nappal azelőtt hangzottak el, hogy Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök beszédet mondott az amerikai kongresszus együttes ülésén, és mintegy négy évvel azután, hogy Donald Trump korábbi elnök jóváhagyta a vitatott terület mintegy 30 százalékának a zsidó állam általi annektálását.

„Nem számít, hogy valaki hívő vagy ateista, ez a legjobb megoldás a regionális stabilitás, Izrael és minden szomszédja számára”

– mondta Friedman.

A volt amerikai nagykövet elismerte, hogy terve nem „valósulhat meg holnap”, és „a világ többi részének beleegyezésére” van szüksége. De azt mondta, hogy ez a legjobb alternatíva a kétállami megoldással szemben, amelyet ő és sok izraeli elutasít, de Washington és más országok a konfliktus ideális megoldásának tartanak.

„Ez nem az, amit Amerika, az Egyesült Nemzetek Szervezete vagy a [amerikai, ENSZ, EU és orosz közvetítőkből álló] kvartett gondol. Hanem az, amit Izrael gondol”

– mondta Friedman.

„Minél tovább halogatja Izrael ezt a kérdést, annál kevésbé fogják komolyan venni mások, amikor meghozzák a döntést” – tette hozzá.

Friedman, akinek „Egy zsidó állam” című könyve szeptemberben jelenik meg, a palesztinokkal kapcsolatos tervét a Puerto Ricó-iak helyzetéhez hasonlította, akik amerikai állampolgárok, és helyi autonómiával rendelkeznek, de nem szavazhatnak.

„Senki sem vádolja az Egyesült Államokat azzal, hogy apartheid állam” – mondta.

Friedman szerint egy ilyen lépés biztosítaná a két izraeli alaptörvény megőrzését azáltal, hogy méltóságot és szabadságot biztosítana a palesztinoknak, míg a zsidóknak – egyedülálló módon – megmaradna a zsidó államhoz való joguk.

Friedman megjegyezte, hogy a Trump által 2020-ban előterjesztett terv szerint Júdea és Szamaria 30 százaléka – vagyis a C területként ismert terület fele – izraeli fennhatóság alá került volna.

„Még a 30 százalék is bonyolult volt” – mondta.

Mégis, a Hamász október 7-i terrortámadása után a zsidók és a keresztények számára volt egy pillanat, amikor „a politika és a hit összeért” – mondta.

„Ez egy veszélyes, de egy hatalmas lehetőségekkel teli időszak”

– mondta Friedman. „A megoldások az orrunk előtt vannak”.

Hogyan kezelné Trump Izraelt és Gázát?

Bident sokan támadják pártján belül Izrael támogatása miatt. Mások ennek ellenkezőjét hiszik és szerintük az elnök túl engedékeny a zsidó állammal. De mit tenne Trump?