Független vizsgálatot kér az EU külügyi vezetője a Majdal Samsz-i támadásról

Josep Borrell, az EU leköszönő külügyi vezetője szombaton „vérfürdőként” jellemezte az izraeli Majdal Samszban történt rakétatámadást, amelyben 12, tíz és húsz év közötti gyermek és fiatal halt meg, és független vizsgálatot követelt. A brutális támadást az Irán által pénzelt Hezbollah libanoni terrorszervezet hajtotta végre, mely október 8-a óta mintegy 4 500 rakétát lőtt már ki Észak-Izraelre.

„Sokkoló képek a drúzok Majdal Samsz városának focipályájáról. Határozottan elítélem ezt a vérfürdőt” – írta Borrell az X közösségi oldalon közzétett bejegyzésében.

„Független nemzetközi vizsgálatra van szükség ennek az elfogadhatatlan incidensnek az ügyében” – fogalmazott Borrell, hozzátéve, hogy „Minden felet a legnagyobb önmérsékletre és a további eszkaláció elkerülésére szólítunk fel”.

Borrell bejegyzése nem említette a Hezbollahot, amely tagadta a támadásért való felelősséget.

Daniel Hagari, az IDF szóvivője szombat esti megjegyzéseiben visszautasította ezt a tagadást.

„Az elmúlt órában a Hezbollah hazudott és tagadta a felelősségét az incidensért. A hírszerzésünk egyértelmű – a Hezbollah felelős ártatlan gyermekek megöléséért.

Tízéves gyerekekért. És ismét lelepleződött a Hezbollah terrorszervezet brutalitása.

Ez egy nagyon súlyos incidens, és mi ennek megfelelően fogunk cselekedni. Az IDF mindent megtesz Izrael Állam polgárainak védelmében”

– mondta Hagari.

Josep Borrell régóta tesz Izrael-ellenes nyilatkozatokat, a Hamász palesztin terrorszervezet október 7-i brutális terrortámadása után is számos alkalommal bírálta a zsidó államot, amiért jogos önvédelmet gyakorol. A baloldali portugál politikust azonban kredenciája

Európai zsidó szervezetek szerint antiszemita az EU külügyi főképviselője

A szervezetek állásfoglalása szerint Josep Borell csak fűti az európai antiszemitizmust.