Magyarország kelt a Hága által betámadott Izrael védelmére

Magyarország kormánya nem ért egyet a Nemzetközi Bíróság 2024. július 19-én Hágában közzétett tanácsadói véleményben foglalt megállapításokkal – olvasható a kormany.hu-oldalán megjelent közleményben, amelyet változtatás nélkül közlünk.

„Magyarország sajnálja, hogy a Bíróság – kérésünkkel ellentétben – nem utasította el a tanácsadó vélemény kiadását. Álláspontunk szerint a Bíróság tanácsadó véleménye közvetlenül hozzájárulhat a folyamatban lévő konfliktus eszkalálódásához.

Meggyőződésünk, hogy a Bíróságnak a közelmúlt történelmének egyik legsúlyosabb konfliktusában való felhasználása egy kommunikációs háború részeként újabb választóvonalakat hoz létre, és

tovább szítja a feszültségeket.

A Bíróságnak ebben az ügyben el kellett volna utasítania joghatóságának gyakorlását.

Világossá kell tenni, hogy a közel-keleti konfliktusban érintett felek közötti közvetlen tárgyalásokon alapuló politikai megoldásnak nincs alternatívája.

Sajnáljuk, hogy a Nemzetközi Bíróság tanácsadó véleménye nem visz közelebb ehhez a politikai megoldáshoz.

A Bíróság azon döntése, hogy tanácsadói véleményt ad ki, elkerülhetetlenül e nagyra becsült, egyébként szigorúan igazságszolgáltatási jellegű intézmény munkájának indokolatlan átpolitizálását eredményezi. A július 19-én kiadott tanácsadó vélemény jelentősen szűkíti a Bíróság azon képességét, hogy a jövőben hozzájáruljon a globális béke és biztonság fenntartásához.”

Jerusalem Post: Budapest lehet az izraeli befektetők következő célpontja

Az izraeli lap szerint számos érv szól Magyarország mellett.