Sin Bét-ügynökök fogják védeni a halálosan megfenyegetett izraeli olimpikonokat

A Sin Bét ügynökei Párizsba tartanak, hogy megvédjék az izraeli sportolókat a közelgő, pénteken kezdődő olimpiai játékok alatt – jelentette a Telegraph.

Az izraeli ügynökök valószínűleg már Franciaországban vannak, „ellenőrzik a terepet” – mondta Yaakov Peri, a Sin Bét volt vezetője a lapnak szombaton.

„A csapat elleni fenyegetés bárhonnan érkezhet. Kétségtelen, hogy fennáll a veszély”

– mondta Peri, a Sin Bét volt vezetője. „Lehet a Hamász vagy más terroristák, de szinte minden mögött Irán áll. Franciaország pedig különösen aggasztó az ottani antiszemitizmus miatt”.

Ahogy arról az izraeli média is beszámolt, az izraeli olimpikonok az elmúlt héten halálos fenyegetéseket kaptak e-mailben és telefonon.

Miki Zohar izraeli sport- és kulturális miniszter a Telegraphnak elmondta, hogy a 2021-es tokiói játékok óta megduplázták az izraeli biztonsági csapat költségvetését, és hogy a játékok előkészületei már „több mint egy éve” folynak.

Az ügynökök fegyveresek lesznek, és együttműködnek a helyi francia biztonsági és a párizsi rendőri erőkkel – mondta Lior Akerman, a Sin Bét korábbi tisztviselője.

Összesen 88 izraeli sportoló és segítőik kapnak majd biztonsági védelmet, bár nem mindegyiküknek lesz személyes testőre, mondta Zohar.

Arabok támadták meg egy izraeli politikus zsidó nagymamáját Francisztánban

A muszlim támadók brutálisan bántalmazták a 88 éves asszonyt.

A Telegraphnak nyilatkozva egy diplomáciai tisztviselő azt mondta, hogy az izraeli csapat várhatóan a szokásos módon vesz részt a játékokon, és nem marad le semmilyen eseményről.

Az antiszemita incidensek megugrottak Franciaországban azóta, hogy tavaly október 7-én kitört a háború Izrael és a Hamász terrorcsoport között, amikor terroristák ezrei hatoltak be a Gázai övezetből Dél-Izraelbe.

Júniusban két 13 éves fiú Párizs egyik külvárosában antiszemita indíttatásból csoportosan megerőszakolt egy 12 éves zsidó lányt. Még ugyanebben a hónapban az ügyészség két másik tinédzsert vádolt meg zsidó célpontok elleni terrortámadás tervezésével.

Pénteken a francia rendőrség letartóztatott egy férfit, aki állítólag a Hamász irányába fejezte ki a támogatását, miközben késsel próbált megölni egy taxisofőrt.

Párizsi rabbi: A zsidóknak nincs jövője Franciaországban

Moshe Sebbag, a párizsi Grande Synagogue főrabbija borúlátó a franciaországi zsidók jövőjével kapcsolatban.

Franciaországban számos tüntető azt követelte, hogy a háború miatt tiltsák ki Izraelt az olimpiáról, vagy legalábbis ugyanolyan korlátozások alá helyezzék, mint Oroszországot, amelynek sportolói nem viselhették zászlaját a 2021-es tokiói játékokon, a héten pedig a párizsi megnyitó ünnepségről is kitiltották.

Thomas Portes szélsőbaloldali francia törvényhozó, a Lázadó Franciaország (LFI) párt tagja a hétvégén azzal került a címlapokra, hogy egy tüntetésen azt mondta, hogy

„az izraeli küldöttséget nem látják szívesen Párizsban. Az izraeli sportolókat nem látják szívesen a párizsi olimpián”.

Portes „mozgósításra” szólított fel a játékok körül, és egy párizsi újságnak azt mondta: „a francia diplomatáknak nyomást kellene gyakorolniuk a Nemzetközi Olimpiai Bizottságra, hogy tiltsák ki az izraeli zászlót és himnuszt, ahogyan Oroszország esetében is teszik”.

Yonathan Arfi, a franciaországi zsidó intézmények képviseleti tanácsának vezetője szerint Portes „céltáblát helyezett az izraeli sportolók hátára”, akik „már így is a legnagyobb veszélyben vannak az olimpiai játékokon”.

Palesztina elismerése lenne az első intézkedése a győztes francia szélsőbalnak

Francia rabbik és zsidó értelmiségiek kongatják a vészharangot az Új Népfront választási győzelme után.