Így robbantották fel az iráni drónt a jemeni hútik Tel Avivban

A jemeni hútik péntek éjszaka sikerrel navigáltak el egy iráni gyártmányú drónt Tel Aviv belvárosáig, ahol a népszerű tengerparton robbantották fel az arra szerelt robbanóanyagot. Egy ember meghalt és többen megsebesültek a támadásban.

Megdöbbentő felvételen látható az iráni drón által okozott robbanás Tel Aviv belvárosában.

Nem ez az első támadása az iráni iszlamista rezsim által pénzelt jemeni hútiknak a zsidó állam ellen, ám a mostani az első, amelyben ilyen mélyen az ország területére sikerült behatolni.

Israel Defense Forces on X (formerly Twitter): „A residential building in Central Tel Aviv was struck by an Iranian UAV launched from Yemen, leading to at least one civilian casualty and many injured. We will continue operating to better protect Israelis against terrorism on all fronts. pic.twitter.com/SqGdcDRVT7 / X”

A residential building in Central Tel Aviv was struck by an Iranian UAV launched from Yemen, leading to at least one civilian casualty and many injured. We will continue operating to better protect Israelis against terrorism on all fronts. pic.twitter.com/SqGdcDRVT7

A támadást követően az izrael hadsereg megtorló csapást végzett a jemeni hútik infrastuktúráján és a kikötői olaj- és dízelraktárakat és a helyi áramszolgáltató vállalatot támadtak.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök kijelentette, hogy Izrael szombati támadása a hútik által ellenőrzött jemeni kikötő ellen

„világossá teszi ellenségeink számára, hogy nincs olyan hely, ahová Izrael hosszú karja ne érne el”.

A jelentések szerint három ember meghalt és 87 megsebesült az izraeli légierő csapásában, amely a hodeidai kikötő üzemanyagraktárait, energiával kapcsolatos létesítményeket és más létesítményeket vett célba, hatalmas tüzeket okozva.

Az IDF szerint a kikötőt többször használták arra, hogy fegyvereket hozzanak be Iránból, ezért Izrael jogos katonai célpontnak tekintette.

Ez volt az első IDF-csapás Jemenben azóta, hogy a hútik több száz támadást kezdtek végrehajtani Izrael és a Vörös-tengeri hajózási útvonalak ellen, állítólag szolidaritásból a palesztinokkal, miután a Hamász palesztin terrorszervezet október 7-én támadást intézett Izrael ellen, ami kiváltotta a jelenleg is tartó gázai háborút.

„Van egy üzenetem Izrael ellenségeinek – ne tévedjenek velünk kapcsolatban” – mondta Netanjahu egy televíziós nyilatkozatban.

„Minden módon, minden fronton megvédjük magunkat. Bárki, aki árt nekünk, nagyon súlyos árat fog fizetni az agressziójáért”.

Kik azok a hútik és mit akarnak?

Jemenben a lakosság kétharmada, mintegy 20,7 millió ember szorul humanitárius segítségre.