Kik azok a hútik és mit akarnak?

A jemeni húti lázadók hétfőn ballisztikus rakétát lőttek ki az Egyesült Arab Emírségek felé. A rakétát az Egyesült Arab Emírségek hadserege elfogta, áldozatokról nem érkeztek jelentések. Alig két héten belül ez volt a harmadik húti támadás az Egyesült Arab Emírségek ellen, amely a Jemen nemzetközileg elismert kormányát támogató, Szaúd-Arábia vezette koalíció egyik kulcsfontosságú tagja. Az Egyesült Arab Emírségek védelmi minisztériuma közölte, hogy erőik válaszul megsemmisítették a rakétaindító állomást Jemen északi Al-Dzsawf régiójában.

Észak- és Dél-Jemen 1990-es egyesítésével Ali Abdullah Szaleh került hatalomra az új Jemeni Köztársaság vezetőjeként. Az USA és Szaúd-Arábia által támogatott Száleh kormánya növelte a szaúdi kötődésű szalafista és vahábita szunnita muszlimok befolyását Észak-Jemenben, a zaidik hagyományos fellegvárában, egy olyan síita szektában, amelynek követői a jemeni muszlimok mintegy negyedét teszik ki. Ez zaidista visszahatást váltott ki, és a Husszein Badreddin al-Houthi vezetőjéről elnevezett húti mozgalom a zaidizmus újjáélesztését, valamint a Szaúd-Arábiával, az Egyesült Államokkal és az egyesített Jemen kormányával szembeni ellenségeskedést hirdette.

A jemeni kormány és a hútik több mint két évtizede folyamatos konfliktusban állnak egymással, amelyben különböző külső szereplők is részt vesznek. A hútik először úgy mutatkoztak be, mint ellenálló erő, amely a jemeni katonai offenzíva ellen lázadt fel Szaadában, és mint Száleh tekintélyelvű rezsimjével szemben álló ellenzéki erő.

Tekintettel a húti mozgalom síita vallási identitására és az Egyesült Államokkal, Szaúd-Arábiával és a nemzetközileg elismert jemeni kormánnyal szembeni ellenségességére, szinte elkerülhetetlen volt, hogy Irán által támogatott proxy erővé váljon, hasonlóan a libanoni Hezbollahhoz. Iránt azzal vádolják, hogy nehézfegyverekkel látja el a jemeni lázadókat, beleértve azokat a rakétákat, amelyeket Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek ellen indítottak. Irán és a hútik egyaránt tagadják a vádakat.

2004 júniusában Száleh katonai hadjáratot indított a húti felkelők visszaszorítására a Szaadai kormányzóságban. A jemeni erők 2004 szeptemberében megölték Husszein al-Houthi Houthi vezetőt, ami a konfliktus eszkalálódását váltotta ki, és 2004 és 2010 között nem kevesebb, mint öt háborút vívtak a húti és a jemeni kormányerők.

2011-ben az arab tavasz által inspirált jemeni aktivisták rendszerváltást követeltek. Belső és külső nyomás hatására Száleh lemondásra kényszerült, és alelnöke, Abed Rabbo Mansour Hadi az Öböl-menti Együttműködési Tanács (GCC) által közvetített megállapodás értelmében kétéves átmeneti időszakra átvette az elnöki tisztséget.

A hatalomnak a jemeni belpolitikai szereplők közötti elosztását az ENSZ által szponzorált nemzeti párbeszédről szóló konferencián kellett volna megoldani 2013-ban. Ez a törekvés azonban gyorsan kudarcba fulladt, amikor az átmeneti időszak alatt nagyobb hatalomra szert tevő Houthik 2014-ben elfoglalták a jemeni főváros, Sanaa ellenőrzését, majd folytatták terjeszkedésüket dél felé, Jemen legnagyobb városa, Áden felé.

A hútik katonai sikereit a Szaleh-vel való titkos összejátszás segítette, aki finanszírozta a csoportot, és támogatást nyújtott egy hozzá és családjához hűséges katonai egységből.

2015-ben a hútik házi őrizetbe helyezték Hadit és kormányának minisztereit. Hadi lemondott, és sikerült Ádenbe menekülnie, ahol segítséget kért a GCC-től. Szaúd-Arábia ekkor döntött a beavatkozás mellett, és az Egyesült Arab Emírségekkel és további arab államokkal – köztük: Bahrein, Kuvait, Egyiptom és Jordánia.

A koalíció célja az volt, hogy megakadályozza a húti lázadók déli terjeszkedését, ami egy iráni proxy-erőt helyezett volna Szaúd-Arábia déli határára.

A hadművelet 2016 folyamán nem érte el a kitűzött célokat. Rijád, amelyet a háború miatt kimerítettek a pénzügyi források, és amely a nemzetközi közösség előtt nehéz helyzetbe került a szaúdi emberi jogi visszaélésekről szóló széles körű bizonyítékok miatt, tárgyalásokat kezdett a hútikkal. A két fél közötti tárgyalások leállították a szaúdi légicsapásokat, és megnyitották az utat a hútik és Hadi kormánya közötti tárgyalások előtt.

2017-ben, miután mindkét fél a másikat vádolta a tűzszünet megszegésével, a hútik rakétákat lőttek ki Szaúd-Arábiára, köztük a fővárosra, Rijádra. Közben a helyzet tovább romlott, amikor a korábbi elnököt, Saleh-et megölték a húti harcosok.

Az elmúlt hetek támadásaiig a hútik által az Egyesült Arab Emírségek ellen elkövetett utolsó támadások 2018-ban történtek, bár évekig voltak rakéta- és dróntámadások a hútik részéről a szaúdi koalíciós erők ellen és fordítva. A hútik most nyilvánosan azzal fenyegetőztek, hogy tüzet nyitnak az Egyesült Arab Emírségekben működő nemzetközi vállalatok székhelyeire, nyilvánvalóan arra törekedve, hogy kárt okozzanak az üzleti életnek és az emírségekbeli turizmusnak egyaránt.

Az ENSZ a jemeni háborút jelenleg a világ legnagyobb humanitárius válságának nevezte, mivel a lakosság kétharmada, azaz 20,7 millió ember 2021-ben humanitárius segítségre szorul, a konfliktus miatt több mint 4 millió embernek kell elhagynia lakóhelyét .

Forrás: The Jerusalem Post

Eladhatják a Vaskupolát az Öböl menti araboknak

A rakétavédelmi rendszer eladása az emírségeknek egy olyan regionális védelmi rendszer kezdetét jelentheti, amely Izraelt is figyelmezteti majd egy esetleges perzsa támadásra.