Izraeli kémeket toborzott Irán

A nyomozók letartóztattak három izraeli állampolgárt azzal a gyanúval, hogy az iráni hírszerzés irányításával felforgató tevékenységet folytattak Izraelben — jelenti a The Jerusalem Post.

Sajtóértesülések szeint a Sin Bet izraeli titkosszolgálat és a Nemzeti Nyomozóhivatal (Yahbal)  iráni hírszerző ügynökségek tevékenységét fedezte fel, amelyek az elmúlt hónapokban külföldi (nem-iráni) szervezetek álcája alatt működtek, és izraeli állampolgárokat céloztak meg, hogy különböző, Izrael elvégzett feladatokra toborozzák őket.

Ennek részeként az izraeli rendőrség és a Sin Bet közös nyomozása során az elmúlt két hétben három izraeli állampolgárt is letartóztattak kihallgatás céljából, akiket azzal gyanúsítottak, hogy iráni hírszerző ügynökségek irányítása alatt felforgató tevékenységet folytattak Izraelben.

A nyomozás során kiderült, hogy az egyik gyanúsított, Elimelech Stern, egy 21 éves, Beit Semes-i lakos, Telegramon keresztül tartotta a kapcsolatot egy „Anna Elena” nevű profillal, aki különböző feladatok elvégzésére adott megbízást, például, hogy plakátokat ragasszon ki Tel-Avivban, helyezzen el pénzt Jeruzsálem és Tel-Aviv több pontján, szállítson csomagokat, amelyek egy levágott állatfejet vagy babát, egy kés és egy fenyegető üzenetet tartalmaztak, hogy azokat izraeli állampolgárok ajtajára helyezzék, gyújtson fel egy erdőt és még sok mást.

A nyomozás során az is kiderült, hogy Stern beleegyezett a feladatok elvégzésébe, kivéve az erdő felgyújtását.

Stern további két izraeli állampolgárt toborzott, akik anyagi ellenszolgáltatásért végezték el a küldetések egy részét. Stern „Anna Elenától” kriptovalutában kapott fizetést. A kezdeti munkaajánlatot az irániaktól egy Telegram-felhasználón keresztül kapta, mindössze néhány száz sékelért.

A jeruzsálemi kerületi ügyészség ma vádat emelt Stern ellen a jeruzsálemi kerületi bíróságon, külföldi ügynökkel való kapcsolattartással vádolva őt. Az általa beszervezett további két állampolgárt kihallgatták, és a nyomozás végén, az ügyükben hozott döntésig szabadon engedték őket.

Címlapkép: Iráni utasításra kihelyzett plakátok Tel-Avivban.

Az új iráni elnök ott folytatja, ahol elődje abbahagyta

Maszúd Peszeszkian Iszmail Haníjéval, a Hamász palesztin terrorista mozgalom politikai irodájának vezetőjével tárgyalt.