Mégsem lesz moszados szuperhős a következő Marvel-filmben

A Marvel Studios jelentős változtatásokat eszközölt az izraeli színésznő, Shira Haas által alakított karakteren a hamarosan megjelenő Amerika Kapitány: Szép új világ című filmben, válaszul az Izrael-ellenes kritikákra.

Az eredetileg Moszad-ügynök szuperhős a filmben egy volt orosz ügynökké változott, akinek nincsenek kapcsolatai Izraellel, ami jelentős eltérést jelent a karakter képregényekben megismert háttértörténetéhez képest.

Amikor Haas részvételét a következő Amerika kapitány-filmben először bejelentették még 2022-ben, arról szóltak a hírek, hogy egy izraeli nőt fog alakítani, akit Ruth Bat-Seraphnak hívnak – egy volt Moszad-ügynököt, aki Sabra néven szuperhősként is funkcionál. Ez a viszonylag régi karakter még 1980-ban mutatkozott be először a Marvel képregényekben.

A Marvel képregényekben Sabra Izraelért harcolt, még Tel-Aviv egén és a Siratófalnál is láthattuk akcióban. Sabra különleges képességei közé tartozott az emberfeletti erő, kitartás és gyorsaság, valamint az, hogy másoknak különleges képességeket tudott adni.

Az izgalmas bejelentés után azonban, amely jóval Izrael Hamász elleni háborúja előtt történt, a Marvelt jelentős kritikák érték, amiért izraeli szuperhőst szerepeltet a filmben, különösen olyat, akit egy „cionista játszik, aki az Izraeli Védelmi Erőknél szolgált”.

Megtalálták Daniel Craig utódját: zsidó lesz a következő James Bond

Úgy tűnik, Aaron Taylor-Johnson bújhat majd a 007-es ügynök szerepébe.

Bár Haas több felvételen is látható az új trailerben, az izraeli szuperhősnőnek nyoma sem volt, a színésznő a jelenetekben egy átlagos ügynökként szerepelt.

Sőt, a Marvel honlapján következőképpen írja le Haas karakterét: „Ruth Bat-Seraph. Egykori Fekete Özvegy, most pedig magas rangú amerikai kormánytisztviselő, aki elnyerte Ross elnök bizalmát”.

Tehát, bár az izraeli név megmaradt, úgy tűnik, a Marvel Studios engedett a nyomásnak, és Ruth hátterét izraeli ügynökből és/vagy hősből orosz származású Fekete Özvegyre változtatta (akárcsak Scarlett Johansson és Florence Pugh, akik korábban hasonló karaktereket játszottak).

A film február 14-én kerül a mozikba.

A palesztinoknak nem tetszik a Marvel zsidó hősnője

Nem bírják megemészteni, hogy egy Moszad-ügynökből lett izraeli szuperhősnő is szerepelni fog a filmben.