„Isten áldja Trumpot” – így reagáltak az izraeli politikusok a merényletre

Az izraeli politikusok elsöprő támogatásukról biztosították Donald Trumpot, miután egy pennsylvaniai kampánygyűlésen merényletet követtek el ellene.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök azt írta, hogy őt és feleségét „megdöbbentette a Trump elnök elleni nyilvánvaló támadás”, és imádkoznak „biztonságáért és gyors felépüléséért”.

Jiszráel Katz izraeli külügyminiszter a következőket tweetelte: „Megdöbbentett a Donald Trump, az Egyesült Államok 45. elnöke elleni lövöldözés. Imádkozom a mielőbbi felépüléséért.

Az erőszak soha, de soha nem lehet a politika része”.

Jair Lapid izraeli ellenzéki vezető „nagyon aggasztónak és veszélyesnek” nevezte a lövöldözést. „A politikai erőszak egzisztenciális fenyegetést jelent a demokratikus rendszerekre. Mielőbbi felépülést kívánok a volt elnöknek” – írta.

Centimétereken múlt Trump élete, kiderült, ki volt a merénylő

Újabb részletek derültek ki a volt elnök elleni merényletről.

„Isten áldja Trumpot” – tweetelte Itamar Ben-Gvir izraeli nemzetbiztonsági miniszter.

Amicháj Chikli diaszpóraügyi miniszter szerint a merénylet a Trump elleni „uszító és delegitimizáló kampány közvetlen eredménye”.

„Izraelben [Benjamin] Netanjahu miniszterelnök ellen egy megdöbbentően hasonló uszító kampány folyik, amelyet az ombudsman és a bűnüldöző szervek teljesen figyelmen kívül hagynak, kizárólag azért, mert az a ‘helyes’ irányból érkezik. Szégyen” – tette hozzá Chikli.

Beni Ganz ellenzéki vezető azt írta, hogy „az Egyesült Államok a világ legellenállóbb demokráciája az amerikai nép kitartása miatt”.

„Tudom, hogy túljutnak ezen a nehéz pillanaton. Gyors felépülést kívánok Trump volt elnöknek, és elítélem a stabilitást és a jogállamiságot aláásni kívánó minden olyan förtelmes erőszakos cselekményt, amely a demokráciának akar ártani”.

Merényletkísérlet történt Donald Trump ellen

Lövések dördültek egy pennsylvaniai kampányeseményen.