Óvatos optimizmus közepette folytatódnak a túsztárgyalások Katarban

Jelentős előrelépés történt a kedden Kairóban izraeli, egyiptomi és amerikai tisztviselők által tartott túsztárgyalások során – mondta egy amerikai tisztviselő a The Times of Israelnek, miután a tárgyalások szerdán a katari fővárosban, Dohában folytatódtak.

Az amerikai tisztviselő elmondta, hogy a tárgyalások az Izrael és a Hamász palesztin terrorszervezet közötti lehetséges túszmegállapodás első szakaszának végrehajtásával kapcsolatos kérdésekre összpontosítottak, és egyértelművé tette, hogy még hosszú út áll előttük a megállapodás eléréséig.

Egyiptomi, katari és amerikai közvetítők arra törekedtek, hogy egyezséget kössenek Izrael és a Hamász között annak a több mint 100 túsznak a szabadon bocsátásáról, akiket a palesztin terrorcsoport október 7-i támadása során rabolt el Izraelből, és akiket még mindig fogva tartanak. A támadás, amelyben összesen mintegy 1 200-an haltak meg és 251 embert raboltak el, olyan háborút váltott ki, amelyben Izrael azt a célt tűzte ki, hogy megsemmisíti a Hamász katonai és kormányzati képességeit a Gázai övezetben.

Egy óvatosabb értékelésben egy magas rangú izraeli forrást idézett a 12-es csatorna híradója kedd este, aki szerint „az előrelépésről szóló egyiptomi jelentések koraiak”, és figyelmeztetett, hogy „nehéz és összetett tárgyalások várhatóak”.

A meg nem nevezett forrás azt is megjegyezte, hogy „még mindig vannak megoldatlan kérdések, amelyekkel foglalkozni kell, és amelyek nem egyszerűek”.

Mindazonáltal a forrás szerint „óriási erőfeszítéseket tesznek az áttörés elérése érdekében”, és „valódi lehetőség van arra, hogy megállapodásra jussunk”. A cél az, hogy néhány héten belül a lehető legjobb megállapodás szülessen”.

Egy, a jelentésben meg nem nevezett külföldi diplomata szerint a fő vitapont a háború befejezésének kérdése.

„Kétséges, hogy lehetséges lesz-e elérni a túszok szabadon bocsátását, amikor a két fél bebetonozza álláspontját a kérdésben” – mondta.

Az Egyiptomban és Katarban is felújított tárgyalásokra azt követően került sor, hogy a Hamász szombaton közölte, hogy kész tárgyalni a túszügyletről és a gázai háború befejezéséről anélkül, hogy Izrael előzetesen elkötelezné magát a „teljes és tartós tűzszünet” mellett.

Ez a nyilatkozat változást jelentett a Hamász álláspontjában, amelyet november óta minden korábbi tárgyaláson képviselt, bár a Hamász tisztviselői azt is közölték, hogy a terrorcsoport ehelyett garanciákat követel a közvetítőktől arra vonatkozóan, hogy Izrael véget vet a háborúnak.

Netanjahu: A Hamász és a Hezbollah legyőzése a PR-háború megnyerésének kulcsa is

Az izraeli miniszterelnök a lubavicsi Rebbe – Menachem Mendel Schneerson rabbi – halálának 30. évfordulója alkalmából a Chábád küldöttek delegációját fogadta.