Netanjahu: A Hamász és a Hezbollah legyőzése a PR-háború megnyerésének kulcsa is

A Hamász és a Hezbollah gyors legyőzése a harctéren kulcsfontosságú a zsidó állam elleni globális PR-háború megnyeréséhez – mondta Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerdán az irodájában összegyűlt Chábád rabbiknak.

Netanjahu az izraeli, amerikai és más országok, köztük Magyarország Chábád-Lubavics küldötteivel tartott találkozón beszélt, a lubavicsi Rebbe – Menachem Mendel Schneerson rabbi – halálának 30. évfordulója alkalmából.

A Rebbe 122 évvel ezelőtt, április 18-án született. Manhattanben halt meg 1994-ben, a héber naptár támuz hónapjának 3. napján, amely idén július 9-re esett.

„Megnyerhetjük ezt a háborút. Meg is fogjuk nyerni.” – mondta a miniszterelnök, aki hozzátette: „De meg kell nyernünk a PR háborút a világban is. Minél gyorsabban véget vetünk ennek a háborúnak, annál gyorsabban tudjuk majd elhárítani a rágalmakat is, de ez is sikerülni fog”.

Netanjahu azt mondta a Chábád küldötteinek:

„Ne hajoljatok meg, ne görnyedjetek meg, ne adjátok meg magatokat, ne engedjetek az antiszemita hazugságoknak, a félelemnek, a megfélemlítésnek. Ti vagytok a mi nagyköveteink, a Rebbe szellemiségében”.

Az izraeli miniszterelnök elmesélte, hogyan találkozott először Schneersonnal 1984-ben, az ENSZ-nagyköveti megbízatásának első napjaiban. „Azt mondta:

‘Te leszel a zsidó nép nagykövete a Sötétség Csarnokában’, ahogy ő nevezte az ENSZ-t. Azt mondta: ‘Gyújtsd meg az igazság gyertyáját. Állj ki ellenségeink ellen, népünkért és földünkért!’.

„Három dolgot mondott: Áhávát Jiszráél [‘szeretet a zsidó nép iránt’],  Erec Jiszráél megvédése [‘Izrael földjének szeretete’] és harcoljatok a hazugságok ellen” – folytatta Netanjahu.

„Minden nemzedékben vannak, akik azért lépnek fel, hogy elpusztítsanak bennünket. De Isten megmenekít minket a kezükből. Nekünk pedig segítenünk kell az Örökkévalót, áldott legyen. Nekünk magunknak kell fellépnünk a bennünket fenyegetők ellen.

„Ez most még szükségesebbé, élesebbé, nélkülözhetetlenebbé vált, mint bármikor életünk során. Vigyétek ezt az üzenetet népünknek. Vigyétek az igazság üzenetét a világnak” – fogalmazott a miniszterelnök.

A szerdai találkozón részt vett többek között Avi Weinstein rabbi, a Chábád on Campus operatív vezetője, Moshe Shilat rabbi, a Chábád on Campus izraeli igazgatója, Hirschy Zarchi rabbi, a Harvard Egyetemen működő küldött és Faigen Smuel, debreceni rabbi is.

Mintegy 200 Chábád on Campus szervezetben szolgáló rabbi kedden érkezett Izraelbe az éves nyári kongresszusra, amelyet idén azért tartottak, hogy a Hamász október 7-i terrortámadásai és a túszok Gázai övezetbe való visszavitele után támogatásukról adjanak tanúbizonyságot.

30 éve hunyt el a Lubavicsi Rebbe

A Rebbe legfontosabb hivatásának az egyes zsidó személyek és a zsidó közösségek támogatását tartotta.