Mozgolódnak a demokraták Biden félreállítása körül

Az Axios értesülései szerint a szenátus demokrata párti többségi frakciójának vezetője, Chuck Schumer titokban jelezte a párt legfőbb anyagi adományozóknak, hogy nyitott egy olyan megoldásra, melyben nem Joe Biden lenne a párt elnökjelöltje a november 5-én tartott elnökválasztáson.

A beszámoló szerint az elmúlt 12 napban Schumer meghallgatta a párt támogatóinak adományozók ötleteit és javaslatait a párt számára legjobb útról – mondta három, az ügyet ismerő személy.

A többségi frakció vezetője egyike azon demokratáknak – akik közt megtalálható Barack Obama volt elnök és Nancy Pelosi volt házelnök is -, akiknek megvan a politikai és személyes tekintélyük ahhoz, hogy meggyőzzék Bident a félreállásról.

Schumer szóvivője kezdetben nem kívánt nyilatkozni, de Schumer később közleményt adott ki, amelyben azt írta: „Ahogyan azt már többször, nyilvánosan és magánemberként is világossá tettem, támogatom Biden elnököt, és továbbra is elkötelezett vagyok amellett, hogy novemberben legyőzzük Donald Trumpot”.

A két héttel ezelőtt tartott elnökjelölti vitán az egész világ előtt nyilvánvalóvá vált, hogy Joe Biden kognitív képességei jelentősen megromlottak és egyre többen, köztük a nyilvánvalóan demokrata-párti fősodrú média is, felszólították Bident arra, hogy vonuljon vissza az elnökjelöltségért folyó versenyből.

A vezető demokraták eddig nyilvánosan kiálltak Biden mellett, de a párt néhány képviselője csatlakozott azokhoz, akik azt szeretnék, ha az elnök visszalépne.

Hétfőn Adam Smith képviselő szólította fel Bident, hogy fejezze be újraválasztási kampányát, és ezzel ő lett a legidősebb demokrata törvényhozó, aki ezt nyilvánosan megtette.

„Szerintem félre kellene állnia, miután világossá vált, hogy nem ő a legjobb személy a demokrata üzenet közvetítésére” – mondta Smith a CNN-nek adott interjúban, hozzátéve: „És itt van a helyzet. Hihetetlenül erős üzenetünk és eredményeink vannak, amelyekre támaszkodhatunk”.

Smith hozzátette, hogy támogatja, hogy Kamala Harris alelnök álljon a lista élén.

„Személy szerint úgy gondolom, hogy Kamala Harris sokkal jobb, erősebb jelölt lenne, és mivel ő alkotmányosan a második a sorban ennek így kell működnie” – mondta, megjegyezve, hogy szerinte Bidennek nem kellene lemondania, mielőtt lejár a mandátuma.

Smith egyike annak a négy demokratából, Jerry Nadler New York-i, Mark Takano kaliforniai és Joe Morelle New York-i képviselőből álló csoportnak, akik állítólag vasárnap egy telefonbeszélgetés során azt mondták, hogy szerintük Bidennek félre kellene állnia, hogy valaki más legyen a párt elnökjelöltje.

A csoporthoz azóta többen is csatlakoztak.

Ám Joe Biden elnök múlt pénteken egyértelművé tette, hogy a vita ellenére is marad az elnökjelöltségért folyó versenyben, és nem tervezi a visszalépést.

Biden egy Wisconsin állambeli kampánygyűlésen úgy fogalmazott:

„Megpróbálnak kiszorítani a versenyből. Hadd mondjam el a lehető legérthetőbben: versenyben maradok. Újra meg fogom verni Donald Trumpot”.

Karen Lehrman Bloch: Jill Biden esete az idősbántalmazással

Hogyan engedheti meg egy feleség, hogy férje ilyen megalázó helyzetbe kerüljön? – teszi fel a kérdést a White Rose magazin főszerkesztője.