Csoda történt: nem robbant fel a dnyiprói zsidók házába csapódó orosz bomba

Az Ukrajna egyik legnagyobb városa, Dnyipro (az egykori Dnyepropetrovszk) elleni orosz támadás során rakéta csapódott egy lakóházba, lerombolt négy emeletet, majd befúródott egy zsidó család otthonának mennyezetébe, ám a több száz kilós robbanófej nem lépett működésbe. A család, illetve a szomszédban élő lubavicsi küldöttek nem sérültek meg – írja a Zsido.com.

A támadás sajnos halálos áldozatokat is követelt és sokan szenvedtek sérülést. A környéken lakókat evakuálták, majd a tűzszerészek hatástalanították a fel nem robbant rakétát.

A lakóház a város központjában áll, ahol jelentős zsidó lakosság él, és a zsidó közösségi ház is a környéken található.

„Hirtelen hatalmas robbanást hallottunk és fojtogató füst szállt fel a szomszédos épületből.

Valóságos csoda, hogy a robbanófej nem lépett működésbe, különben rengeteg áldozat lett volna”

– mondta az egyik Izraelből érkezett rabbi. A támadást követő szombaton a környéken élő zsidók összegyűltek a Shmuel Kaminetzky rabbi által vezetett Menóra Központban, hogy elmondják a csodás megmenekülésekért mondott hágomel áldást.

Respekt: Izrael kész befogadni a lebombázott ukrán kórház rákos gyermekeit

A zsidó állam kész segíteni a súlyosan megrongálódott kórház helyreállításában is.

Az eset után megszólalt Meir Stambler rabbi, az Ukrajnai Zsidó Közösségek Szövetségének elnöke is, akinek irodája szintén a becsapódás helyszínének közelében fekszik:

„Együttérzésünket fejezzük ki mindenki iránt, akit érint ez a háború, mely annyi ukrán katona és civil életét oltja ki nap mint nap. Hálásak vagyunk azért, hogy szövetségünk az előttünk tornyosuló kihívások ellenére képes segítséget nyújtani a zsidó közösségnek.

Azért imádkozunk, hogy hamarosan eljöjjön a messiás és békét hozzon az egész világra”

– mondta és hozzátette, hogy a Chábád Ukrajnában szolgáló küldöttei kitartanak közösségeik mellett és a továbbiakban is mindent megtesznek, hogy spirituális és anyagi támogatást nyújtsanak mindenkinek.

„Természetesen elővigyázatosak vagyunk, de ezzel együtt szilárdan hisszük, hogy az Örökkévaló megvédelmez minket, miközben a Rebbe által ránk bízott munkát végezzük, mely nem szünetelhet, ameddig el nem jön a messiás” – zárta gondolatait.

Alig maradtak zsidók az oroszok által 2014-óta ellenőrzött Donyeckben

A város egykor 15 ezer orosz ajkú zsidónak adott otthont.