„186 ezer gázai halott” – Izrael-ellenes vérvádat terjeszt a Lancet

A Lancet magazin, az 1823-ban alapított, nagyra becsült orvosi folyóirat a hét elején közzétett egy Rasha Khatib, Martin McKee és Salim Yusuf orvosok által írt levelet, amelyben azt állították, hogy „nem valószínűtlen becslés, hogy akár 186 000 vagy még több haláleset is a jelenlegi gázai konfliktusnak tulajdonítható”.

Bár a rövid írást inkább „levélnek” jelölték meg, mint szakmailag lektorált tudományos cikknek, és bár a cikk nem a jelenlegi, hanem az állítólagos „jövőbeli halálozási arányokra” utalt, a tekintélyes folyóirat mégis közzé tette azt. A levél megjelenése után az Izrael-ellenes propagandisták tömegesen kezdték el terjeszteni az újabb rágalmat.

Közéjük tartozik a magát jogi szakértőként bemutató ENSZ-előadó, Francesca Albanese, aki megosztotta a cikket, és egy tweetben azt állította, hogy

„Ha az izraeli támadás közvetlen és közvetett haláleseteit is beleszámítjuk, akkor a The Lancet című orvosi folyóirat szerint a gázai halálos áldozatok száma 186 ezerre emelkedik.

Ez minden 12 gázai lakosból 1 halálos áldozatot jelent az elmúlt 9 hónap népirtása során”.

Ami sok, az sok! — Dzsihád apologéták az ENSZ szolgálatában

A nemzetközi sóhivatal újfent bebizonyította, hogy tökéletesen alkalmatlan feladata ellátására. Vélemény.

A levél másik propagálója a katari Middle East Eye volt, amely egy tweetben megemlítette, hogy „szakértők leveléről” van szó, de ennek ellenére közzétett egy grafikát, amelyen már magának a Lancet magazinnak tulajdonította az új „halálos áldozatok számát”.

Sami Al-Arian, egy palesztin „kutató”, akit az Iszlám Dzsihádhoz fűződő kapcsolatai miatt vád alá helyeztek és kiutasítottak az Egyesült Államokból, szintén hivatkozott a cikkre, és a Lancetnek, „egy elismert és szakértői értékeléssel rendelkező orvosi folyóiratnak” tulajdonította azt a becslést, hogy „október 7. óta 186 000 embert ölt meg Izrael”.

Három nappal a levél megjelenés után az egyik szerző, Martin McKee professzor próbálta megmagyarázni az ott közölt számadatokat, azt állítva, hogy

azok „pusztán illusztratívak” voltak, és hogy „cikkünket nagymértékben félreidézték és félreértelmezték”.

Ennek ellenére a fent említett szerzők egyike sem vonta vissza állításait.

Miért mantrázza a terroristák hazugságait a 444?

Izrael-ellenes propaganda a köbön: terrorszervezetek által fabrikált vérvádat terjeszt a lap „oknyomozás” néven.