Macron és Le Pen sokkban: Meglepetésgyőzelmet aratott a francia baloldal

Várhatólag a hétfő reggeli órákban nyújtja be lemondását Gabriel Attal francia kormányfő, aki a posztján maradhat az olimpiai játékok végéig.

„Holnap reggel benyújtom lemondásomat a köztársasági elnöknek” – jelentette be vasárnap este Gabriel Attal, aki azt is hozzátette: kész a Matignonban maradni, „amíg a kötelesség megkívánja”.

Attal azt követően tette meg bejelentését, hogy a radikális baloldali Engedetlen Franciaország, a Kommunisták, a Zöldek és a szocialisták összefogásával létrejött Új Népfront nevű baloldali szövetség végzett az élen vasárnap a franciaországi előrehozott nemzetgyűlési választások második fordulójában.

A vasárnap 23 órakor közzétette, nem végleges eredmények szerint az Új Népfront 182 mandátumot szerzett. Az elnöki tábor – amely eddig 245 képviselővel a relatív többséget biztosította a parlament alsóházában – 168 széket foglalhat el. Marine Le Pen pártjának várhatólag 143 mandátuma lesz, míg a további orientációban bizonytalan Köztársaságaik (LR) 45 széket foglalhatnak el a nemzetgyűlésben.

A kormányzáshoz szükséges abszolút többséget ugyanakkor egyetlen párt sem szerezte meg.

A két forduló között több mint 200 jobbközép, centrista és baloldali jelölt lépett vissza egymás javára, hogy megakadályozzák a jobboldali párt újabb győzelmét.

Az új francia nemzetgyűlés július 18-án ülhet össze, de a helyzet bizonytalan, mivel nem egyértelmű, hogy ki az igazi győztes és vesztes.

Elsőként a szélsőbaloldali Engedetlen Franciaország vezetője, Jean-Luc Mélanchon szólalt meg, követelve a miniszterelnöki tisztséget.

Emmanuel Macron vasárnap nem szólalt meg, hanem megvárja, hogyan strukturálódik az új nemzetgyűlés és utána fog dönteni arról, hogy melyik pártot kéri fel a vezetésre.

Marine Le Pen, a Nemzeti Tömörülés (RN) miniszterelnök-jelöltje is megszólalt. Megköszönte a támogatást, valamint jelezte, hogy pártja növekedett. Ha megduplázni nem is tudták azt, így is 130-150 hellyel fog rendelkezni az új nemzetgyűlésben. Le Pen ezen kívül

elítélte a Macron által szervezett szövetséget, amelyet a „becstelenség szövetségének” nevezett.

Más, a Nemzeti Tömörüléshez tartozó politikusok „természetellenes szövetségről” beszéltek.

Jordan Bardella, az RN elnöke eszédében egyértelműen a baloldalt támadta. Azt mondta: Jean-Luc Mélanchon a radikális baloldal karjaiba lökte Franciaországot.

Megszólaltak a kormánypárt politikusai is, Gérald Darmanin belügyminiszter azt mondta, egyáltalán nem biztos, hogy baloldali kormányfő lesz.

Párizsi rabbi: A zsidóknak nincs jövője Franciaországban

Moshe Sebbag, a párizsi Grande Synagogue főrabbija borúlátó a franciaországi zsidók jövőjével kapcsolatban.

Ellie Cohen: A „szélsőjobboldal” a legjobb választás a francia zsidók számára

Mint francia zsidóhoz férjhez ment amerikai zsidó, jobban aggódom a francia baloldal miatt, amely nem ítéli el az antiszemitizmust – írja véleménycikkében Ellie Krasne-Cohen.