A gázai Hamász könyörögve kéri a katari vezetést a tűzszünet elfogadására

Az AP által nemrégiben megtekintett belső Hamász üzenetváltásokból kiderül, hogy a Hamász több magas rangú gázai vezetője által írt üzenetekben a terrorszervezet katari politikai vezetését az amerikai tűzszüneti javaslat elfogadására szólítják fel – számolt be róla az Israel Hayom.

Több közel-keleti és amerikai tisztségviselő szerint Izrael kilenc hónapja tartó offenzívája a Hamász október 7-i támadására válaszul valószínűleg befolyásolta a Hamászt, hogy enyhítsen követelésein a tűzszüneti tárgyalásokon – jelentette az Associated Press (AP).

A hétvégén a Hamász elállt attól a régóta fennálló követelésétől, hogy Izrael minden tűzszüneti megállapodás részeként kötelezze el magát a háború befejezése mellett.

Ez a váratlan változás újból optimizmust keltett a nemzetközi közvetítéssel zajló tárgyalások előrehaladásával kapcsolatban.

Az AP által nemrégiben megismert belső Hamász-kommunikációból kiderül, hogy a Hamász több magas rangú gázai vezetője által írt üzenetekben sürgetik a szervezet politikai vezetését Katarban, ahol a Hamász legfőbb vezetője, Iszmail Haníje tartózkodik, hogy fogadják el a Joe Biden amerikai elnök által előterjesztett tűzszüneti javaslatot.

Amiről a mainstream média hallgat: brutálisan bánik a Hamász a gázai civilekkel

A terrorcsoport verőlegényei megkötözött, bekötött szemű gázai férfiakat vertek meg, akiket azzal vádoltak, hogy élelmiszert loptak egy Hamász-raktárból. Videó.

Ezek az üzenetek, amelyeket egy névtelenül nyilatkozó közel-keleti tisztviselő osztott meg az AP-vel, részletezik a „Hamász súlyos veszteségeit és a Gázában uralkodó szörnyű állapotokat”, ami magyarázatot adhat a tűzszüneti tárgyalásokon tanúsított enyhébb álláspontjukra.

A hírszerzési tisztviselő megmutatta az AP-nek a májusi és júniusi arab nyelvű üzenetek átiratát, de nem volt hajlandó megosztani konkrét részleteket arról, hogyan szerezték meg az információkat.

Az üzenetek a csoporton belüli megosztottságra és a vezető tagok gyors megegyezésre való hajlandóságára utalnak.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök vasárnap azt állította, hogy a katonai nyomás – beleértve a Gáza déli részén fekvő Rafah városában jelenleg is zajló kéthónapos offenzívát – „az, ami a Hamászt tárgyalásokra késztette”.

A Hamász szóvivője, Dzsihád Taha elutasította a csoporton belüli megosztottságról szóló felvetéseket, kijelentve: „A mozgalom álláspontja egységes, és a vezetés szervezeti keretei között kristályosodott ki”.

Izraeli árammal fog működni a gázai víz- és csatornarendszer

Nem mindenki ért egyet a döntéssel, hatalmas vita alakult ki az izraeli kormányban a bejelentés után.