A Bibliában is szereplő katonai tábort találtak Jeruzsálemben

Új régészeti technika alkalmazásával találtak rá Jeruzsálemben az asszírok ősi katonai táborára – írja a Zsido.com.

A helyszín feltérképezésének forradalmian új módjának köszönhetően sikerült megtalálni azon asszír táborok maradványait, melyekről a Királyok könyve is említést tesz: „És történt azon éjjel, kivonult az Örökkévaló angyala és megvert Assúr táborában száznyolcvanötezer embert. Mikor korán reggel fölkeltek, íme mindannyian holt hullák.” (II. Kir. 19:35)

Stephen Compton, a közel-keleti régészet szakértője elmondta, hogy egy, Szanhérib asszír uralkodó palotájában talált dombormű vezette őt el a polgári időszámítás kezdete előtti 700 körül lezajlott katonai művelet pontos helyszínéhez.

„Az általa meghódított városok közül az egyik legfontosabb Láchis volt. Ezt a Biblia és az asszír dokumentumok is említik”

– magyarázta Compton.

„Szanhérib palotájának falán kőbe vésett dombormű számolt be Láchis városának bevételéről, és ott láthatjuk katonai táborát is. A tábor ovális alaprajzú volt. A palota falának domborműje ma a British Museumban található.”

Arany Jeruzsálem: 2300 éves aranygyűrűt találtak Dávid városában

A hellenisztikus korból származó ékszer mérete alapján a szakemberek úgy vélik, hogy gyermeké lehetett egykor.

Compton oválisra emlékeztető területeket keresett Izraelben, melyek az asszír katonai tábor maradványait rejthetik. Amikor Jeruzsálem környékén rátalált egy lehetséges helyszínre, összehasonlította a faragványról készített képet a helyszínről a levegőből készített korábbi, még a második világháború előtti időkből származó felvétellel, és úgy tűnt, hogy megtalálta, amit keresett. Ezek alapján a Jeruzsálem Givát Hátáchmoset (Lőszerdomb) nevű negyede alatt rejtőznek az asszír tábor ősi kőfalának romjai.

„Nagyon izgalmas, hogy rátaláltam a helyszínre, és remélem, hogy hamarosan megindulnak ott a régészeti ásatások, melyek további információval szolgálhatnak számunkra”

– összegezte a kutató.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Most először: A Gallus-felkelés nyomaira bukkantak Izraelben

Erről a felkelésről igen keveset tudunk és eddig nem is igen került elő régészeti lelet ebből az időszakból.