Berághat a Hezbollah az izraeli sikerre

Izrael a Hezbollah általi rakéta- és dróntámadások megnövekedésére készül, miután sikeresen likvidálta Muhammad Nimah Nasszert, a libanoni terrorszervezet egyik magas rangú parancsnokát — jelenti a Times of Israel.

A Hezbollah egyik magas rangú parancsnoka szerdán meghalt egy izraeli légicsapásban Dél-Libanonban. Ő volt a terrorcsoport egyik legmagasabb rangú tisztségviselője, aki a kilenc hónapja tartó határ menti harcok során életét vesztette.

A terrorcsoport válaszul szerda délután legalább 100 rakétát lőtt ki Észak-Izraelre.

Az Irán által pénzelt Hezbollah a csapásról szóló jelentések után megerősítette a dél-libanoni Haddatha városból származó Muhammad Nimah Nasszer, más néven Abu Nimah halálát. Nasszer a tengerparti Türosz városának egyik terrorközpontjára mért csapásban halt meg.

A libanoni állami hírügynökség szerint „egy ellenséges drón egy gépkocsit vett célba” a határtól mintegy 20 kilométerre fekvő Türoszban. Egy forrás az AFP-nek elmondta, hogy egy második Hezbollah-harcos és egy civil is meghalt ugyanebben a csapásban.

A Hezbollah terrorszervezet közleményében Nasszerre parancsnokként hivatkozott, ezt a megnevezést a terrorcsoport csak ritkán használja az izraeli csapásokban megölt magas rangú ügynökeire, ezzel is azt a látszatot keltve, mintha Izraelnek nem sikerülne jelentős csapást mérnie a terrorszervezetre. Az egyetlen más, parancsnokként emlegetett ügynök Taleb Abdullah – a Naszr regionális hadosztály parancsnoka -, akit a múlt hónapban sikerült kiiktatni, és Wissam al-Tawil – a terrorcsoport elit Radwan egységének helyettes vezetője -, akit januárban lőtt ki Izrael.

Néhány órával a csapás után az IDF megerősítette, hogy megölte Nasszert, aki elmondása szerint 2016 óta a Hezbollah Aziz egységét, a három dél-libanoni regionális hadosztály egyikét irányította.

Az egység Libanon délnyugati régiójáért felelős, a tengerparttól Bint Jbeil térségéig, és a Hamász Gázából indított terrortámadása kezdete óta több száz támadást hajtott végre Észak-Izrael felső és nyugati Galilea ellen.

Nasszer korábban a Hezbollah különleges erőinek parancsnoka volt, és számos Izrael elleni támadásban vett részt, köztük Ehud Goldwasser és Eldad Regev katonák 2006-os, határokon átnyúló elrablásában.

Ahogy arra az IDF számított, a Hezbollah nagyobb támadással válaszol Nasszer megölésére. A célzott likvidálást követő órákban legalább 100 rakétát lőttek ki Libanonból Kirját Smona, a Galileai-fennsík más területei, valamint a Golán-fennsík északi része ellen.

Az IDF szerint a rakéták többsége nyílt területeket ért. Sérültekről nem érkezett jelentés.

Iráni tábornok: Izrael elleni következő támadás „teljes győzelmet hoz majd”

Likvidált Hamász terroristák családját fogadták Iránban, akiket biztosítottak az Izrael elleni „teljes győzelemről”.