Macron Netanjahunak: Meg kell akadályozni a tűzvészt Libanonnal

A világ vezetői sorra igyekeznek meggyőzni az Izraeli vezetést, hogy ne indítson elsöprő választámadást az Irán által támogatott libanoni Hezbollah terrorszervezetnek, mely október óta rakéták százait lőtte ki a zsidó államra. Tegnap Emannuel Macron francia államfő beszélt telefonon Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel.

Macron „megismételte komoly aggodalmát a Hezbollah és Izrael közötti feszültség elmélyülése miatt… és hangsúlyozta, hogy

feltétlenül meg kell akadályozni egy olyan tűzvészt, amely mind Libanon, mind Izrael érdekeit sérti”

– áll a francia elnökség közleményében.

Macron hangsúlyozta, hogy „minden félnek sürgősen diplomáciai megoldás felé kell haladnia” a Hamász-terroristák által Gázában október 7-én Izrael ellen elkövetett támadás által kirobbantott konfliktus lezárása érdekében.

„A két vezető megvitatta az erre irányuló, folyamatban lévő diplomáciai erőfeszítéseket”

– áll az Elysée-palota közleményében, megelőzve Amos Hochstein, a konfliktussal foglalkozó amerikai megbízott szerdai párizsi látogatását.

Hochstein a tervek szerint találkozik Macron libanoni megbízottjával, Jean-Yves Le Drian-nal, miután júniusban Izraelben és Libanonban tett látogatásokat, hogy megpróbáljon elérni a gázai tűzszünetet.

Macron felszólította Netanjahut is, hogy tartózkodjon minden „új művelettől” a Gázai övezetben Rafah vagy Khan Júnisz közelében, „ami csak súlyosbítaná az emberáldozatot és a már most is katasztrofális humanitárius helyzetet” – írja a francia közlemény.

Macron és Netanjahu megvitatták az iráni atomprogram legújabb „fejleményeit” is, különösen az urándúsításra szolgáló „új centrifugák telepítéséről” szóló jelentéseket.

Mint arról lapunk is beszámolt, június közepén a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség közölte, hogy Teherán tovább bővíti nukleáris képességeit, és a nyugati országok attól tartanak, hogy az ország rohamléptekkel halad az atomfegyver előállítása felé.

A NAÜ szerint Teherán jelentősen felgyorsította atomprogramját, és most már több atombomba építéséhez elegendő anyaggal rendelkezik.

Az iráni  vezetés szerint ez csak békés célokat szolgál.

„Franciaország partnereivel együtt továbbra is teljes mértékben elkötelezett amellett, hogy továbbra is nyomást gyakoroljon az iráni kormányra, amelynek tiszteletben kell tartania nemzetközi kötelezettségeit és teljes mértékben együtt kell működnie a NAÜ-vel” – áll Macron hivatalának közleményében.

A német hírszerzés próbálja megakadályozni a libanoni háború kitörését

A Hezbollah terrorszervezet második emberével tárgyalt Ole Diehl, a BND igazgatóhelyettese. Mutatjuk a részleteket.