Gyász: elhunyt a leghíresebb izraeli túsz édesanyja

Meghalt Liora, a megmentett túsz, Noa Argamani édesanyja – közölte kedden a tel-avivi Ichilov kórház. Az asszony halálos rákbetegséggel küzdött. Noa utolsó napjaiban mellette volt.

Noát a múlt hónapban mentették ki az izraeli különleges egységek a Hamász fogságából három másik társával együtt. Édesanyja azt kérte, hogy még egyszer láthassa a lányát, mielőtt az meghal. Az őt kiszabadító erők szerint Noa első kérdése az volt, hogy él-e még az édesanyja.

Lánya elrablása után Liora Argamani a kínai kormányhoz fordult, hogy segítsen kiszabadítani a lányt a fogságból, mivel Kínában született. Peking elutasította a segítséget, arra hivatkozva, hogy Liora lemondott kínai állampolgárságáról, amikor izraeli lett, és a lánya csak félig volt kínai.

Noa megmentésekor édesanyja állapota már súlyos volt, és a kórház nem tudta megerősíteni, hogy Liora megértette, hogy lánya épségben visszatért.

Noa-t október 7-én rabolták el a Nova fesztiválról párjával, Avinatan Orral együtt, akit még mindig a Hamász tart fogva. Elrablásukat a terroristák filmre vették, és az egész világon címlapokon szerepeltek.

Szombaton Noa videóüzenetet tett közzé, amelyet a tel-avivi Túszok terén sugároztak, amelyben köszönetet mondott megmentőinek, és kérte, hogy a a többi 120 túszt se hagyják cserben, miközben felszólította a kormányt, hogy érje el szabadon bocsátásukat.

„Csak félig kínai” – így hagyta cserben Peking a Gázába elhurcolt kínai lányt

Izrael hatalmasat csalódott a közönyös Kínában.