Nem bír magával: Németországban ismét börtönbüntetésre ítélték a „náci nagyit”

Ursula Haverbecket 16 hónap börtönbüntetésre ítélték, de nem világos, hogy valóban le fogja-e tölteni a büntetését.

A „náci nagymamaként” elhíresült német nyugdíjast, akit már többször is börtönbüntetésre ítéltek holokauszttagadás miatt, szerdán újabb 16 hónapra ítélték.

A bírák az ítélet meghozatalakor figyelembe vették korábbi elítélését, valamint azt, hogy „az eljárást arra is felhasználta, hogy tovább terjessze nézeteit” – közölte az AFP-vel egy bírósági szóvivő.

Haverbeck a tárgyaláson többször megismételte a holokauszttal kapcsolatos megjegyzéseit.

A nyugdíjas támogatói szerdán megjelentek, és többször is bekiabálásokkal zavarták meg a tárgyalást – mondta a szóvivőnő.

Haverbeck korábban egy 2008-ban náci propaganda terjesztése miatt bezárt szélsőjobboldali központ vezetője volt.

Korábban többször is börtönbüntetésre ítélték a náci népirtás tagadása miatt, egyszer a televízióban kijelentette, hogy „a holokauszt a történelem legnagyobb és legtartósabb hazugsága”.

Karlendítő részeg tinik miatt fulladt botrányba egy auschwitzi osztálykirándulás

A német diákok a zsidó történelem tanulmányozása céljából utaztak Lengyelországba.

Haverbecket ezúttal azért ítélték el, mert az ügyészség szerint azt mondta, hogy az auschwitzi koncentrációs tábor csak munkatábor volt, és nem történt ott tömeggyilkosság.

Az eljárást a koronavírus-járvány és a betegsége miatt többször elhalasztották.

A német törvények értelmében tilos tagadni a náci rezsim által elkövetett népirtást, amely csak a megszállt Lengyelországban lévő auschwitz-birkenaui táborban mintegy 1,1 millió ember, főként zsidók életét követelte.

A holokauszttagadás és a gyűlöletkeltés más formái akár öt évig terjedő börtönbüntetéssel is sújthatók, és a náci jelképek, például a horogkeresztek használata is tilos.

„Külföldiek kifelé” – luxusbulin karlendítő nácik miatt áll a bál Németországban

Az északi-tengeri Sylt szigetén található Kampenben tartott pazar rendezvényre 300 és 500 euró közötti összegbe kerültek a jegyek.