Brit Munkáspárt vezetője: Péntek esténként kidust mondunk

A brit Munkáspárt vezetője, Keir Starmer egy interjúban beszélt családi életéről, beleértve felesége, Victoria zsidó származását és a szülői szerepvállaláshoz való hozzáállásukat, miközben kampányol a közelgő választásokra.

Amikor gyermekei vallási identitásáról kérdezték, Starmer óvatosan fogalmazott. „Nem, nem, ők nem zsidók, olyan okokból, amelyekkel nem fogom untatni önöket. Bernard apjának családja nem fogadta el ezt” – magyarázta, és elhárította a téma további megvitatását.

Starmer, aki valószínűsíthetően a következő brit miniszterelnök lehet, ha a Munkáspárt a várakozásoknak megfelelően elsöprő győzelmet arat, a The Guardian című lapnak engedett betekintést magánéletébe. Elmondta, hogy ő és felesége, Victoria, aki a foglalkozás-egészségügyi szolgálatnál dolgozik, alkalmanként egy liberális zsinagógába járnak, és otthon is ápolják a zsidó hagyományokat.

„Nagyjából minden héten van egy chálá (tradícionális szombati kalács), és kiddst mondunk apósommal, Bernarddal, vagy néha Victoria nővérével a Zoomon” – mondta Starmer. Hangsúlyozta a zsidó örökségük fontosságát, különösen a gyermekeik számára.

„Nagyon szeretnénk, ha a gyerekek tudnának róla, megértenék. A család fele zsidó, ők vagy itt, vagy Izraelben élnek”.

Amikor azonban a gyermekei vallási identitásáról kérdezték, Starmer óvatos volt. „Nem, nem, ők nem zsidók, olyan okokból, amelyekkel nem fogom untatni önöket. Bernard apjának családja nem fogadta el ezt” – magyarázta, és elhárította a téma további megvitatását.

A munkáspárti vezető beszélt szülői filozófiájáról is, amelyet feleségével Victoriával közösen alakítottak ki, amikor gyermekeik megszülettek. „A ‘boldog és magabiztos’ volt a két legfontosabb érték, amelyet célként tűztünk ki. És mindig ezt kérdezzük magunktól: Boldogok-e? Magabiztosak-e?” mondta Starmer. Hangsúlyozta, hogy arra összpontosítanak, hogy hagyják a gyerekeket természetes módon fejlődni, ahelyett, hogy bizonyos irányokba terelnék őket.

A Downing Street 10-be való esetleges beköltözéssel kapcsolatban, ha a Munkáspárt megnyeri a választásokat, Starmer óvatos maradt.

„Bárhol is fogunk élni, természetesen családként fogunk együtt élni. Akár a Downing Streeten is, ha átjutunk a célon. De Vic és én úgy fogadjuk el a dolgokat, ahogy jönnek”

– jelentette ki.

Hatalmas buktát hozhatnak a brit Konzervatív Párt számára a közelgő választások

A három legjelentősebb felmérést végző intézet meglehetősen borúlátó kilátást jelez Rishi Sunak miniszterelnök pártjának.