Hatalmas buktát hozhatnak a brit Konzervatív Párt számára a közelgő választások

Három, szombaton késő este közzétett, egymástól független brit közvélemény-kutatás borús képet mutatott Rishi Sunak brit miniszterelnök Konzervatív Pártja számára, és az egyik közvélemény-kutató arra figyelmeztetett, hogy a párt a július 4-i választáson a „kihalás küszöbére” kerülhet.

A július 4-én esedékes angliai választási kampány feléhez közeledik, miután egy héttel ezelőtt mind a konzervatívok, mind a munkáspártiak ismertették programjukat.

Rishi Sunak miniszterelnök sokakat meglepett saját pártjában azzal, hogy május 22-én előrehozott választásokat jelentett be, szemben a széles körben elterjedt várakozásokkal, miszerint az év későbbi szakaszáig várna, hogy több idő álljon rendelkezésre az életszínvonal helyreállítására az elmúlt 40 év legmagasabb inflációja után.

A Savanta piackutató cég 46%-os támogatottságot állapított meg Keir Starmer által vezetett Munkáspártnak, ami 2 százalékpontos növekedést jelent az öt nappal korábbi felméréshez képest, míg a konzervatívok támogatottsága 4 százalékponttal 21%-ra csökkent. A felmérést június 12. és 14. között végezték a Sunday Telegraph számára.

A Munkáspárt 25 pontos előnye a legnagyobb Sunak elődje, Liz Truss miniszterelnöksége óta, akinek adócsökkentési tervei miatt a befektetők dobták a brit államkötvényeket, ami felfelé nyomta a kamatokat, és a Bank of England beavatkozására kényszerített.

„Kutatásaink szerint ez a választás a Konzervatív Párt számára nem jelenthet mást, mint a választási pusztulást” – mondta Chris Hopkins, a Savanta politikai kutatási igazgatója.

Ennél is lesújtóbb a Survation nevű közvéleménykutató-intézet által, a Sunday Times számára készített felmérés eredménye, mely szerint

 a konzervatívok mindössze 72 mandátumot szerezhetnek a 650 fős alsóházban – a legalacsonyabbat a közel 200 éves történetük során -, míg a Munkáspárt 456 mandátumot szerezhet.

A közvélemény-kutatást május 31. és június 13. között végezték.

A Survation felmérése százalékos arányban kifejezve a Munkáspártot 40%-ra, a konzervatívokat 24%-ra, míg a korábbi Brexit-kampányt folytató Nigel Farage Reform UK nevű pártját – a konzervatívok jobboldali kihívóját – 12%-ra becsülte.

Egy harmadik felmérés, amelyet az Opinium nevű intézet készített az Observer számára, és amelyet június 12. és június 14. között végeztek, szintén 40%-os arányt mutatott a Munkáspártnak, 23%-ot a konzervatívoknak és 14%-ot a Reformnak.

Magyarország más – hála Istennek

Az embereknek már annyira elegük van ebből a német tudálékosságból, hogy ha a németek valakit kárhoztatnak, az a legjobb ajánlás — írja a német-izraeli újságíró a Mandineren.