Bocsánatot kér az izraeli családot kidobó párizsi szálloda vezetője

Hétfőn a Le Parisien című francia lap arról számolt be, hogy egy pár, akik hároméves kislányukkal érkeztek egy párizsi 15. kerületi szállodába, olyan recepcióssal találkoztak, aki nem volt hajlandó megerősíteni a foglalásukat, sőt, kidobta őket az utcára, miközben azt mondta nekik: „Ebben a szállodában nem kapnak szobát”. A család panaszt tett a párizsi rendőrségen.

Az izraeli Mahmoud Omaria Ynetnek beszélt arról, hogy egy párizsi szálloda recepciósa izraeli állampolgárságát meglátva zaklatta őt és családját: „A szállodalánc vezérigazgatója felhívott, elnézést kért a recepciós miatt és kompenzált bennünket”.

„Azt mondtam a szálloda vezérigazgatójának, hogy nem tud semmit sem tenni, hogy kárpótoljon, ez antiszemitizmus, és szeretném, ha megígérné nekem, hogy ilyesmi nem fog még egyszer előfordulni, sem izraeliekkel, sem más emberekkel a világon”

– mondta a Ynetnek Mahmoud Omari, az izraeli, akit körülbelül egy hete hajnali fél kettőkor kidobtak a párizsi Novotel Porte de Versailles szállodából a családjával együtt. Omari hozzátette, hogy az igazgató bocsánatot kért tőle az incidensért, és kifizette az ő és családja francia fővárosi tartózkodását.

A Ynetnek adott beszélgetésben Omari elmondta, hogy megérkezésükkor egy recepciós kereste a foglalásukat, de egy bizonyos ponton egy másik, dél-afrikai származású alkalmazott váltotta fel, és amikor látta az útlevelükben, hogy egy izraeli családról van szó, nem volt hajlandó folytatni a foglalási folyamatot.

„Elkezdett minket kerülgetni, és azt mondta, hogy nincsenek szobák. Azonnal bementem a Booking.com-ra, és foglaltam egy szobát, amit meg is erősítettek, de ő elment más ügyfeleket kiszolgálni, és azt mondta a többi ügyintézőnek, hogy ne szolgáljanak ki minket.

Omari elmondta, hogy a recepciós megvetéssel és rasszizmussal bánt a családjával, és még azt is mondta nekik:

„Izrael, azt hiszitek, hogy ti vagytok a világ királyai, ebben a szállodában nem kaptok szobát; izraeliek nem fognak ebben a szállodában aludni”.

Amikor Omari megpróbálta igénybe venni a szálloda biztonsági őrének segítségét, az őr a recepciós mellé állt. A házaspárt kisgyermekükkel együtt kidobták a létesítményből, és visszatértek a repülőtéren lévő szállodába, ahol korábban megszálltak. Másnap panaszt tettek a rendőrségen.

A szálloda az Accor nemzetközi, francia szállodacsoport tulajdonában van. Omri elmondta, hogy az esetet követő napon az Accor vezérigazgatója felhívta őt, és bocsánatot kért. Kapott egy SMS-üzenetet is, amelyben a szállodaigazgató azt írta neki, hogy „mélységesen sajnálja, ami történt. Ennek a szerencsétlen helyzetnek nem lett volna szabad megtörténnie, és legyen biztos benne, hogy minden szükséges intézkedést megtettünk annak érdekében, hogy ilyen helyzet ne fordulhasson elő még egyszer”.

Az igazgató azt is írta, hogy a recepciós nem fog többet dolgozni a szállodában.

Omari dicsérte a párizsi izraeli nagykövetség magatartását, amely segített a családnak.

Már megint Franciaország: Zsidó fiatalokat támadtak meg egy mozi előtt

Hat zsidó kiskorút támadtak meg szombaton egy mozi előtt Párizs Levallois-Perret nevű külvárosában.