Beni Ganz: Pár nap alatt ízekre szedhetjük a Hezbollah-t

Egy biztonságpolitikai konferencián tartott előadást Beni Ganz, volt izraeli védelmi miniszter, korábbi vezérkari főnök, az ellenzék legerőssebb pártjának, a Nemzeti Egységpártnak vezetője. Ganz felszólalásában a Hezbollah libanoni terrorszervezet által jelentett fenyegetésről beszélt.

Ganz azt mondta, hogy Izraelnek lehetővé kell tennie, hogy „visszatérhessenek otthonaikba a déli és északi lakosok, akár az eszkaláció árán is. Nem hagyhatjuk, hogy a Hezbollah az északi határ közelében fenyegesse a zsidó államot. Szeptember 1-jéig vissza kell juttatnunk a lakosokat”.

Ganz arra a tényre referált, hogy a Hamász palesztin terrorszervezet október 7-i brutális támadását követően kiürítették a Gázai-övezet határával közeli izraeli településeket, a Hezbollah libanoni terrorszervezet folyamatos rakétatámadásai miatt pedig az ország északi részéről mintegy 120 ezer lakost kellett kitelepíteni.

„Teljes sötétségbe boríthatjuk Libanont, és napok alatt szétszedhetjük a Hezbollah hatalmát” – mondta, hozzátéve, hogy Izrael számára „súlyos lesz az ár. Meg kell támogatnunk az intézményeinket. Készen kell állnunk a nagyobb károkozásra.

Az eszkalációt persze meg kell próbálnunk elkerülni, de ha szükség van rá, nem lehet eltántorítani minket tőle”.

Az Irán elleni regionális és globális szövetség kiépítéséről azt mondta:

„Még mindig megvan a lehetőségünk a szaúdiakkal és más államokkal való normalizálódásra, hogy felépítsük azt, amit elkezdtünk építeni, a közel-keleti légvédelmet, hogy elfojtsukt az iráni tengelyt”.

Lesz-e harmadik izraeli-libanoni háború?

A geopolitika nem szereti a vákuumot, ha az USA elveszíti ezt a régiót, megnyeri más, aminek semelyikünk sem fog örülni.