A Siratófalnál teljesült egy holokauszttúlélő kívánsága

Simon Cháját a marokkói Rábátban élt gyermekkorában. A második világháború alatt családja épphogy csak elkerülte a deportálást.

Később Izraelbe vándoroltak, és az ország északi részén, a libanoni határ közelében fekvő Slomiban telepedtek le. Miután a tavaly októberben kitört gázai háború után a Hezbollah is támadást indított a zsidó állam ellen, Slomi lakosságát evakuálták és az idős és beteg Simon Bét Seánba került, egy idősek otthonába. Simon a háború kitörése óta azért imádkozott, hogy még egyszer eljuthasson a jeruzsálemi Siratófalhoz, ahol 18 évvel ezelőtt volt utoljára. Egy alapítvány segítségével végre megvalósulhatott az álma – írja az Arutz7.

A segítségről az Ecer MiCion szervezet gondoskodott: egy különlegesen kialakított mentőautóval Jeruzsálembe utaztatták Simont és feleségét. A jármű speciális engedély birtokában egészen a Siratófal előtti térig gurulhatott, hogy minél könnyebb legyen megközelíteni a Templom-hegy nyugati falát. Mire a Cháját házaspár megérkezett, családtagjaik és Slomi számos lakosai már a helyszínen várta őket.

„A második libanoni háború (2006) óta nem volt lehetőségem, hogy a Siratófalnál imádkozzak. Idén, amikor el kellett hagyni az otthonainkat, végre teljesülhetett a vágyam és itt lehetek. Izrael népéért imádkozom ebben a nehéz időszakban. Külön örömöt jelent a számomra, hogy az ország különböző szegleteire szétszóródott családtagjaimat együtt láthatom” – mondta Simon.

Menachem Margolin: Tömegesen alijázhatnak Izraelbe az európai zsidók

Az Európai Zsidó Szövetség vezetője szerint Izraelnek készen kell állnia az antiszemitizmus elől menekülők befogadására.

„Ha le tudtuk győzni Hitler és csatlósait, akkor győzedelmeskedni fogunk Szinvár és a Hamász felett is. Az, hogy ma itt lehetek, számomra egy személyes győzelem”

– tette hozzá.

Az utazást az Ezer MiCion szervezet „Kívánj egyet” alapítványa szervezte meg. Az alapítvány vezetője, Náomi Mizráchi a következőt mondta:

„Egy holokauszttúlélő kívánságát teljesíteni különleges dolog. Látjuk a hatalmas örömöt az arcukon, amikor teljesül a vágyuk, majd a későbbiekben látjuk az átélt élmény pozitív hatását.

Az utóbbi években kiemelt hangsúlyt helyezünk arra, hogy a még velünk lévő holokauszttúlélők kívánságait teljesítsük. Ennyivel tartozunk nekik”.

Ez a cikk eredetileg a Zsido.com oldalán jelent meg.

Milei: A győzelem nem a katonák számától, hanem a mennyei erőktől függ

„A végén az egész világ meg lesz győződve arról az örök igazságról, hogy Izrael népe él” – nyilatkozta az argentin elnök.